Cook!

Thaise curry met garnalen

Thaise curry met garnalen

Thaise curry met garnalen. Thailand is een land met veel regionale verschillen als het op eten aankomt. En dat geldt ook voor de curry’s die er gegeten worden. Zo zijn er curry’s met invloeden vanuit India en Indonesië met kokosmelk en kurkuma, en curry’s waarin helemaal geen kokosmelk zit. Deze laatste worden vooral gemaakt in het Noorden en Noord-Oosten van Thailand.

Deze curry met kokosmelk en kurkuma is niet heet als in peperig maar heeft wel heel veel smaak. Houd je van echt hete curry? Laat dan de zaadjes in de pepers bij het maken van de currypasta. Koop je een kant en klare currypasta? Doseer dan naar smaak. Vaak zijn deze heel erg heet. Dat maakt het ook lastig doseren want wil je meer smaak toevoegen dan wordt je curry vanzelf nog pittiger. Zelf voeg ik liever aan het eind wat gedroogde chiliflakes toe voor wat extra pit.

Trassi ofwel garnalenpasta

Een onmisbaar onderdeel van Thaise curry gerechten is Trassi. Dat is een smaakmaker die gemaakt wordt van gefermenteerde garnalen. Soms zit het in currypasta maar even vaak wordt het los toegevoegd aan een gerecht. Dat heb ik hier gedaan. Je koopt het als een klein gedroogd blokje in de toko of goed gesorteerde supermarkt. Schrik niet van de geur! Het stinkt ontzettend… Maar een kleine hoeveelheid in je curry geeft een heerlijke diepe smaak. Garnalenpasta kun je lang bewaren. Een geopend pakje bewaar je het beste in een goed afgesloten potje zodat de geur niet kan ontsnappen…Tegenwoordig wordt er trouwens ook vloeibare Trassi verkocht op basis van specerijen en smaakstoffen. Wil je de real deal, let dan op de ingrediëntenlijst.

Curry recepten

Wij houden ontzettend van curry’s. Minstens een keer per week staat er een op tafel. Vandaar dat er meer recepten te vinden zijn op de site:

Indonesische curry met kip

Viscurry uit Zanzibar

Vegetarische curry met tomaten en linzen

Ingrediënten

Voor 4 personen

200 gr rijst

2 el zonnebloemolie

3 el rode currypasta (let op: kant en klare pasta is veel heter)

1 tl kurkuma

Klein stukje trassi, ongeveer blokje van 1 cm

1 el tomatenpuree

1 rode ui, gesnipperd

2 rode paprika’s, in stukjes

1 paksoi

400 ml kokosmelk

100 ml geconcentreerde (sterke) kippenbouillon

½ tl grof zeezout

¼ tl grof gemalen peper

¼ tl gedroogde chilivlokken

500 gr rauwe grote garnalen (gepeld)

Sap van een halve limoen

1 limoen in 4 partjes

Bosje koriander

Thaise curry met garnalen

Bereiding

Kook de rijst volgens aanwijzing op de verpakking.

Doe 2 el zonnebloemolie in een pan en voeg de currypasta, trassi, kurkuma, ui en tomatenpuree toe. Bak zachtjes 5 minuten.

Snijd ondertussen de onderkant van de paksoi af. Deze gebruik je niet. Snijd de paksoi in stukjes van 1,5 cm. Houd het witte en groene deel apart. Goed wassen en uit laten lekken.

Voeg de paprika en witte stukjes van de paksoi toe aan de currypasta en bak 2 minuten. Doe dan de kippenbouillon, kokosmelk, zout en peper erbij. Laat 10 minuten stoven. Proef en voeg nu eventueel ¼ tl chilivlokken toe voor meer pit.

Zachtjes stoven

Verhit een koekenpan zonder boter en schroei daarin de garnalen in 1 minuut snel dicht. Doe de garnalen bij de curry en zet het vuur heel laag. Laat 5 minuten zachtjes garen (niet koken). Voeg het groene blad van de paksoi en het sap van de halve limoen toe en laat nog 2 minuten stoven. Schep de curry met de rijst in een kom en garneer met de koriander en partjes limoen en eventueel nog wat gedroogde chilivlokken.

Thaise curry met garnalen

Reageer, je e-mail wordt niet getoond