Cook!

Salade verse kruiden

Salade verse kruiden & nigella

Salade verse kruiden & nigella. Een groene salade is altijd lekker als extra bijgerecht. Deze salade heeft veel smaak door het gebruik van verse kruiden en de toevoeging van nigellazaad. Omdat het hele blad van de kruiden gebruikt wordt proeft elke hap weer anders, afhankelijk van het kruid dat je op dat moment aan je vork prikt.

Nigellazaad ofwel zwarte komijn of uienzaad wordt veel gebruikt in de Arabische keuken. Als smaakmaker in salades of gemalen in vleesgerechten. Nigella heeft niets te maken met komijn zoals wij dat kennen. De zaadjes komen van een plant die verwant is aan de Ranonkel.

Zwarte komijn werd in de oudheid beschouwd als een belangrijk geneesmiddel. Er is zelfs zwarte komijn gevonden in graven van edelen. Als geneesmiddel werd het ingezet tegen vermoeidheid en depressie. De olie uit de zaadjes wordt in sommige gemeenschappen ook nu nog steeds gebruikt.

Nigellazaad vind je in de Arabische supermarkt.

Deze salade is heerlijk bij de garnalen met tomaat & fenegriekblad

Ingrediënten

Groene salade met verse kruiden

Bijgerecht voor 4 personen

100 gr mooi slablad

10 gr koriander

10 gr dille

5 gr dragon

10 gr basilicum

300 gr haricot verts

Klein handje pistachenootjes (gepeld)

2 el olijfolie

1 el citroensap

Rasp van een halve citroen

1 tl honing

Zout en peper

2 tl nigellazaad

Salade verse kruiden

Bereiding

Haricot verts blancheren

Verwijder de achterkant van de haricot verts (ik laat het ‘puntje’ altijd zitten) en kook ze in 2/3 minuten beetgaar in een pan met gezouten water. Niet langer want ze moeten echt beet hebben. Spoel ze daarna direct af onder koud water. Hiermee stop je de garing en blijven de boontjes mooi groen.

Pluk de blaadjes van de kruiden en hak de pistachenootjes grof.

Dressing maken

Klop de olijfolie, citroensap, rasp en honing met wat zout en peper in een kommetje tot een dressing.

Meng in een kom de sla met de haricot verts, kruiden en wat dressing. Leg op een schaal en bestrooi met de nootjes en nigellazaad. Besprenkel met nog wat dressing.

 

Salade verse kruiden

Reageer, je e-mail wordt niet getoond