Cook!

Salade sinaasappel & venkel

Salade sinaasappel & venkel

Een klassieke combinatie deze salade met sinaasappel en venkel, en goed te combineren met allerlei vis- en kipgerechten. Het is een bijgerecht en heerlijk in combinatie met de rode mul uit de oven.

Op de salade liggen, als garnering, een paar blaadjes Oost-Indische kers. Dit is een kruipplant die in veel tuinen voorkomt. Als de plant niet bespoten is zijn zowel de blaadjes als de bloemen eetbaar. De smaak is kruidig en past prima in salades. Oost-Indische kers bevat veel vitamine C en is dus ook nog eens heel gezond.

Soms vind je de bloemen en blaadjes als luxeartikel bij een gespecialiseerde groenteboer maar zelf zaaien is zeker een optie. Deze plant doet het goed in de volle grond maar ook als kuipplant. En hij is dol op luizen, fijn voor je andere planten…

Ingrediënten

Bijgerecht

Voor 2 personen

1 sinaasappel

½  venkel

2 handen rucola

15 zwarte olijven (zonder pit, kalamata of olive nere AH)

15 gr peterselie, fijn gesneden

10 gr dille, fijn gesneden

Optioneel: Oost-Indische kers

Sinaasappel mosterd dressing (zie recept)

Bereiding

Snijd de onderkant en bovenkant van de sinaasappel. Leg de sinaasappel op het snijvlak en snijd nu de schil rondom weg, inclusief het witte vlies, dat is bitter. Verdeel de sinaasappel in 6 a 8 plakken (afhankelijk van de dikte van de sinaasappel).

Snijd de venkel doormidden en verwijder het harde hart. Snijd een halve venkel in dunne plakjes, liefst met een mandoline. Meng alle ingrediënten in een kom.

Schenk naar smaak de dressing over de salade in de kom en meng. Leg de salade op een mooie schaal.

Heerlijk in combinatie met de rode mul uit de oven.

Tip:  mandoline

Salade sinaasappel & venkel

 

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond