Busy & lazy

Puree tomaat champignons & feta

Groentepuree tomaat champignons & feta

Deze luchtige puree van broccoli en doperwtjes combineer ik met geroosterde tomaatjes, champignons en feta. En strooide er vervolgens nog wat dukkah over voor een extra kick.

Zelf dukkah maken

Het is niet moeilijk. Zelf dukkah maken is een kwestie van noten, zaden en specerijen mengen en roosteren in de oven. Oorspronkelijk komt dukkah uit het Midden-Oosten. Ik combineer het ook met pompoensoep of strooi het over een bakje hummus. Heerlijk!

Puree van groenten

In Engeland is ‘pea puree’ een meer dan traditioneel gerecht wat veel gegeten wordt bij Fish & Chips. Wil je dat ook een keer proberen? Check dan dit recept met kabeljauw in een krokant jasje. Er zijn natuurlijk meer groentepurees die je bij allerlei gerechten kunt gebruiken. Check bijvoorbeeld deze puree van bloemkool en limabonen, of de knolselderijpuree met appel.

Waarom broccoli erbij?

Een puree met alleen maar erwten is wat zwaar en smaakt naar zetmeel. De toevoeging van broccoli in dit recept maakt het licht en aangenaam. In deze puree zitten maar een paar aardappelen. Die zorgen snel voor verzadiging maar wil je liever wat minder snelle koolhydraten? Maak deze groentepuree dan zonder aardappelen en doe er wat meer broccoli bij.

Vegetarisch recept

Dit recept is vegetarisch maar voeg gerust een lekker stukje gestoomde of gebakken vis toe zoals kabeljauw of zalm.

Ingrediënten

Voor 4 personen

1 recept puree van broccoli en doperwt

400 gr cherry tomaten

½ rode ui, in ringen

1 bosui, in dunne plakjes

400 gr champignons of paddenstoelen, in plakjes

1 teen knoflook, fijn gehakt

Kleine snuf chilivlokken

2 tl tijmblaadjes, vers of gedroogd

1 el tomatenpuree

2 el olijfolie

½ tl komijnzaad, gemalen

½ tl korianderzaad, gemalen

Grof peper en zeezout

150 gr feta, in blokjes

2 el dukkah (of meer naar smaak)

Groentepuree vegetarisch

Bereiding

Dukkah maken

Maak de dukkah en bewaar in een pot (zie het recept voor meer toepassingen).

Puree maken

Maak de puree en houd 50 gr doperwtjes apart. Spoel deze na het koken af onder koud water dan blijven ze mooi groen.

Tomaatjes roosteren

Doe de tomaatjes met 1 el olijfolie, 1 tl tijmblaadjes, ¼ tl grof zout en ¼ tl grof gemalen peper in een ovenschaal en rooster 10 a 15 minuten op 200C hetelucht.

Uien bakken

Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de uien, knoflook, tomatenpuree, 1 tl tijmblaadjes, chilivlokken, koriander, komijn en ¼ tl grof gemalen zout en peper op laag vuur tot de uien zacht zijn.

Verdeel de puree over 4 borden,  garneer met de erwtjes, tomaten, champignons, feta, bosui en dukkah.

Groentepuree tomaat champignons & feta

Reacties

  1. Monique Slaats says:

    november 9th, 2021 at 10:48 am (#)

    Dit is een lekkere combinatie! Die ga ik zeker proberen. Dank je!

  2. Inge van Duijnhoven says:

    november 9th, 2021 at 12:43 pm (#)

    Past voor een groot deel binnen jouw kha schema volgens mij…

  3. Stephanie says:

    november 9th, 2021 at 12:19 pm (#)

    Goed idee … heb nog feta liggen … brocolli is mijn favoriet. En het klinkt verder behoorlijk koolhydraatarm! Dank je weer!

  4. Inge van Duijnhoven says:

    november 9th, 2021 at 12:44 pm (#)

    Graag gedaan, wij vonden het erg lekker. Kha niet gemerkt, hahaha….

Reageer, je e-mail wordt niet getoond