Busy & lazy

Boerenkool met Indische balletjes

Boerenkool stamppot met Indische balletjes

Deze boerenkool stamppot met Indische balletjes lijkt de wereld op zijn kop. Toch is de combinatie van super Hollandse boerenkool met deze pittige gehaktballetjes erg lekker. Boerenkool heeft van zichzelf best een stevige smaak en kan een pittige tegenhanger goed gebruiken.

Is boerenkool een superfood?

Boerenkool is een groente die wereldwijd de hoogste concentratie gezonde voedingstoffen heeft. Met recht een superfood dus. Boerenkool bevat veel vitamine K, ijzer en anti-oxidanten. Het verteert alleen niet zo goed, dat is dan weer jammer. Eet het daarom liever niet (te vaak) rauw. Bovendien bevat boerenkool van zichzelf veel zout dus zoals met zoveel dingen, eet het met mate.

Nootmuskaat of foelie?

Traditioneel wordt in boerenkool nootmuskaat gebruikt. Probeer ook eens een keer foelie. Dat is de gedroogde zaadmantel (omhulsel) van de nootmuskaat. Foelie is zachter van smaak en koop je in poedervorm. De kleur is helder oranje. De smaak is minder nadrukkelijk aanwezig dan nootmuskaat.

Stamppot recepten

Je vindt er meer hier op de site:

Stamppot zoete aardappel spinazie en geitenkaas

Stamppot spruiten en gekruide kip

Stamppot brocolli, bloemkool en kip kerrie

Ingrediënten

Voor 4 personen

1 recept Indische balletjes

1 kg kruimige aardappelen

500 gr gesneden boerenkool

150 ml warme melk (of meer indien nodig)

½ el (appelcider)azijn

½ tl foelie of nootmuskaat

50 gr roomboter, in blokjes

Grof zeezout en peper

Boerenkool stamppot met Indische balletjes

Bereiding

Boerenkool stamppot maken

Doe de boerenkool met een tl zout in een ruime pan en zet voor driekwart onder water. Breng aan de kook. Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken. Doe de aardappelen na 15 minuten bij de boerenkool die inmiddels behoorlijk geslonken is. Kook de aardappelen vervolgens in ca 15 minuten gaar en giet alles af. Stamp het geheel zo grof of fijn als je zelf lekker vindt. Voeg 150 ml warme melk, azijn, foelie of nootmuskaat toe en roer/stamp goed. Roer tenslotte de blokjes boter door de stamp.

Serveer met 3 a 4 Indische balletjes en wat saus per persoon.

Boerenkool met Indische balletjes

Reageer, je e-mail wordt niet getoond