Bloemkoolsoep met lekkere toppings
Nu het langzaam herfst wordt leek het me tijd voor een lekker soepje. Deze bloemkoolsoep met lekkere toppings is zacht en romig. De champignons, spekjes, croutons en geroosterde bloemkoolroosjes geven de soep textuur en extra smaak. Een prima maaltijdsoep maar ook lekker in een klein kommetje tijdens een etentje of als lunch. Je kunt deze soep goed invriezen dus dat is ook fijn.
Bloemkool een zomergroente
Wist je dat bloemkool een zomergroente is? De witte kool bestaat uit een heleboel bloemknopjes. De bloemkool die je eet van juni tot november komt meestal van Nederlandse bodem. Op andere momenten wordt deze meestal geïmporteerd.
Bloemkool bitter?
Zoals de meeste koolsoorten heeft ook bloemkool een heel licht bittere smaak. Dat is waarom veel mensen er niet van houden. Gepureerd als soep en klaargemaakt met bouillon vind ik het zelf erg meevallen. En met de toppings erop proef je het nauwelijks meer.
Meer recepten met bloemkool
Je zou zeker deze puree van bloemkool en limabonen eens moeten proberen. Een geweldig alternatief voor aardappelpuree. Zacht, licht en romig. Of probeer dit stamppotje met bloemkool en broccoli. Met een licht romig sausje en kip ook niet te versmaden… Liever een stoofpotje? Probeer dan deze curry met bloemkool en spinazie.
Ingrediënten
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 20 minuten
Voor 4 personen (of 2 grote kommen als maaltijdsoep)
Olijfolie
1 bloemkool, ca 800 gram
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijn gesneden
1,5 tl gedroogde tijm
1 laurier blad
500 ml kippenbouillon (of groente voor vega)
100 gr pancetta in blokjes (laat achterwege voor vega)
150 gr champignons, in plakjes
1 tl kerriepoeder
50 gr (oud) brood, in stukjes
Halve tl paprikapoeder
¼ tl grof gemalen peper
1 lente-ui, in ringetjes
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200c hetelucht.
Snijd de roosjes van de bloemkool (stukje steel meenemen is prima). Houdt 100 gr kleine roosjes apart.
Groenten stoven
Verwarm een el olie in een ruime pan en fruit de ui met 2 tenen knoflook. Voeg de bloemkool toe en 1 tl gedroogde tijm. Stoof een paar minuten op laag vuur. Voeg de bouillon en het laurierblad toe. Kook de soep ca 10 minuten.
Pancetta bakken
Bak ondertussen de pancetta met 1 tl olijfolie lichtbruin. Voeg dan de champignons, ½ tl gedroogde tijm, 1 teen fijn gesneden knoflook en een halve tl kerrie toe.
Bloemkool en brood roosteren
Meng de 100 gr roosjes met ¼ tl kerriepoeder, ¼ tl paprikapoeder, snuf zout en peper en ½ el olijfolie. Stort op een bakplaat en schuif in de oven. Meng nu het brood met ¼ tl kerriepoeder, ¼ tl paprikapoeder, snuf zout en peper en ½ el olijfolie. Leg naast de bloemkoolroosjes als deze 5 minuten in de oven liggen. Rooster nog 5 minuten.
Soep pureren
Voeg ¼ tl peper aan de soep toe. Haal het laurierblad eruit. Pureer de soep met een staafmixer fijn. Voeg eventueel extra heet water toe voor dunnere soep.
Schep de soep in een kom en garneer met de bloemkoolroosjes, croutons, champignons, pancetta en lente-ui.
oktober 8th, 2023 at 6:06 am (#)
Ziet er weer fantastisch uit. Ik ga hem van de week proberen. Ga de crouty wel weglaten en vervangen door wat verschillende paddenstoelen.
Als je nu iets leuks verzint voor in mijn nieuwe stoomoven?
oktober 10th, 2023 at 10:13 am (#)
Ahh…top! Extra paddenstoelen is zeker een goed idee! En eventueel wat extra spekjes? Tja recepten voor een stoomoven… er zijn volgens mij nog steeds niet zoveel mensen die een stoomoven hebben.. Ik ga erover nadenken. Liefs, Inge