Recepten

Zelf boter maken

Zelf boter maken van slagroom

Verser dan vers, met maar 2 ingrediënten, en makkelijker dan je denkt. Zelf boter maken van slagroom is leuk om een keer te proberen. Je hebt er niets anders voor nodig dan slagroom en karnemelk. De smaak van zelf gemaakte boter is veel voller dan de roomboter uit de supermarkt. Kies wel de lekkerste slagroom die je kunt vinden..

In de meeste recepten wordt de slagroom eerst geklopt. Hier wordt de slagroom licht gefermenteerd. Na het fermenteren worden de vetstoffen gescheiden van de ‘natte’ stoffen en dan heb je boter! Het recept komt uit het boek ‘Verrot lekker’ van Christian Weij. Fermenteren is eigenlijk verrotten door goede bacteriën, schimmels of gisten. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook bij karnemelk en yoghurt.  Fermenteren is een oude techniek uit de tijd dat er nog geen koelkasten bestonden.

Deze zelf gemaakte boter is natuurlijk heerlijk in combinatie met eigen gebakken brood en kersenjam uit eigen keuken. De inspiratie voor deze ambachtelijke recepten komen voort uit mijn blog ‘Oude meesters’.

Wil je kruidenboter maken? Voeg dan een handje fijn gesneden verse kruiden als dille, peterselie en bieslook toe. Voor zeezoutboter voeg je grof zeezout toe of Maldon zoutvlokken (erg lekker). Knoflookboter kan natuurlijk ook. Een teentje knoflook persen en door de zachte boter roeren.

Ingrediënten

Voor ca 175 gr roomboter

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 20 minuten (excl tijd fermenteren-koelen = 30 uur)

500 ml slagroom

2 el karnemelk

Zelf boter maken

Bereiding

Room fermenteren

Doe de room in een pot en roer de karnemelk erdoor. Dek de pot losjes af met een deksel (klein kiertje) of doe er een stukje kaasdoek overheen wat je vastzet met een elastiekje. Laat de pot 24 uur op kamertemperatuur fermenteren.

Room karnen

Zet de pot 4 uur in de koelkast. De room wordt dan dikker. Haal de pot uit de koelkast. Je kunt nu karnen op twee manieren.  Methode 1: sluit de deksel en schud de pot een tijdje flink heen en weer*. Methode 2: Doe de room in een keukenmachine en mix op hoge stand.

De room en de karnemelk gaan scheiden doordat de vetbolletjes kapot geslagen worden. Na een paar minuten (handmatig wat langer) zal er een klomp boter ontstaan. Giet de karnemelk weg en zet de boter in de koelkast.

De boter ‘wassen’

Haal de boter na 2 uur uit de koelkast. Kneed, de inmiddels harde boter, onder een ijskoude straal water totdat alle karnemelk verdwenen is. Dit zogeheten wassen is nodig omdat de boter anders na twee dagen ranzig wordt. Doe in een schaaltje en bewaar in de koelkast.

*Dit is redelijk zwaar omdat je echt een tijdje krachtig moet schudden. De keukenmachine werkt vele malen makkelijker.

Zelf boter maken

Reacties

 1. Stephanie says:

  maart 24th, 2020 at 9:55 am (#)

  Nou, daar had ik nooit zelf opgekomen om je eigen boter te gaan maken. Ik kies nu al voor methode 2 …. maar ga het zeker een keer proberen. Wat versta je onder “goede” slagroom?

 2. Inge van Duijnhoven says:

  maart 24th, 2020 at 10:02 am (#)

  Met een keukenmachine is echt vele malen fijner… Als je slagroom kunt vinden van een goede ambachtelijke zuivelboerderij zou ik die nemen. Is niet echt nodig maar hoe meer smaak aan de slagroom hoe lekkerder je boter.

 3. Stephanie says:

  maart 25th, 2020 at 11:28 am (#)

  Ik ga meteen de Landwinkel mailen of ze room hebben én of ze open zijn … 🙂

 4. Inge van Duijnhoven says:

  maart 25th, 2020 at 11:36 am (#)

  Leuk! enjoy…

 5. Martin says:

  augustus 22nd, 2021 at 9:15 am (#)

  Gisteren zelf boter gemaakt volgens dit recept. Boter is echt heerlijk. Zowel de room als de karnemelk gehaald bij een kleine zuivelboerderij waar we altijd al komen. Met de keukenmachine gaat prima.

 6. Inge van Duijnhoven says:

  augustus 23rd, 2021 at 11:10 am (#)

  Hallo Martin, ambachtelijke zuivel zal de smaak nog meer ten goede komen. Fijn dat het recept zo goed gelukt is. Hartelijke groet, Inge

 7. Len says:

  juli 17th, 2022 at 2:33 pm (#)

  Hallo, de karnemelk kan je ook gebruiken bij brood bakken toch?

 8. Inge van Duijnhoven says:

  juli 17th, 2022 at 4:04 pm (#)

  Hallo Len, Ja dat is in principe mogelijk. Als je mijn recept ‘brood bakken in 30 minuten’ bedoelt dan weet ik alleen niet of er voldoende zuur in de natuurlijke karnemelk zit. Dat zuur heb je nodig om de baking soda aan het werk te zetten. Wat je kunt doen is een paar eetlepels yoghurt door de karnemelk roeren. Dan komt het zeker goed. Leuk deze vraag… had ik zelf nog niet bij stil gestaan. Hartelijke groet, en fijne dag. Inge

 9. Yolanda says:

  september 16th, 2022 at 1:28 pm (#)

  Hallo
  Kan ik ook zelf karnemelk maken en hoe doe je dat ?

 10. Inge van Duijnhoven says:

  september 20th, 2022 at 3:06 pm (#)

  Hallo Yolanda, Je kunt zeker zelf karnemelk maken. Helaas heb ik er (nog) geen recept voor. Hartelijke groet, Inge

 11. Lianne says:

  november 27th, 2022 at 8:21 pm (#)

  Na het schudden of kloppen van je room, hou je boter over maar ook direct karnemelk. Maar niet zoveel. Wil je meer karnemelk? Dan moet je een fles verse volle melk van de boer schudden of kloppen met 100ml karnemelk erbij voor het fermenteren, na 12u even omkantelen zodat het goed kan verzuren en dan hou je meer karnemelk over. Ik maak zelf zo’n 100 pakjes biologische rauwmelkse Jersey (koeienras) roomboter.

 12. Inge van Duijnhoven says:

  november 28th, 2022 at 11:29 am (#)

  Beste Lianne, een leuke manier om wat te doen met het ‘restproduct’. Als je dan karnemelk gemaakt heb kun je die weer gebruiken om mijn snelle broodrecept te maken. Daarvoor gebruik je namelijk ook karnemelk. Hartelijke groet, Inge

 13. Len says:

  maart 9th, 2023 at 8:57 pm (#)

  Hallo,
  Wel eens sambal door je boter gemengt, net als kruidenboter? Erg lekker

 14. Inge van Duijnhoven says:

  maart 10th, 2023 at 1:25 pm (#)

  Inderdaad een goed idee! Hebben anderen ook weer wat aan. Dank voor het delen. Hartelijke groet, Inge

 15. Jacqueline says:

  maart 25th, 2024 at 9:10 am (#)

  Kun je ook bijv een cake bakken met deze Boter?

 16. Inge van Duijnhoven says:

  maart 26th, 2024 at 6:52 pm (#)

  Dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. Boter uit een zuivelfabriek ondergaat natuurlijk een ander proces. Uittesten denk ik…. succes! Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond