Valencia Ma Khin Cafe

Van Valencia naar Birma

Valencia Canovas Valencia Mercado colon, borrelen met Aqua de Valencia! Valencia Mercado Colon Valencia Mercado Colon Burma, food family & conflict Burma, food family & conflict

Van Valencia naar Birma. Het is nog vroeg als we vanaf het vliegveld met een taxi naar onze B&B in hartje Valencia worden gebracht. Een lange, maar ook natte en koude dag, ligt voor ons. Vanwege de feestdagen zijn de meeste winkels dicht en veel restaurants zijn ook gesloten. De taxichauffeur kletst in rap Valenciaans door zijn headset. Er wordt veel gelachen..

Ondertussen genieten wij van het uitzicht. Veel straten hebben platanen in de middenberm. Ik houd van de gebladderde stammen met breed uitwaaierende takken en het grote blad dat het zonlicht zo mooi filtert. Aan weerszijden prachtige oude panden met indrukwekkende voordeuren, soms wat opgetild met een paar treden. Op de eerste verdiepingen kleine balkons met smeedijzeren hekjes in sierlijke motieven. De gevels rijkelijk versierd met ornamenten en geschilderd in alle schakeringen wit. Het voelt nu al goed.

Waar kunnen we eten?

Vanwege de feestdagen vraag ik aan de chauffeur of hij ons een restaurant kan aanbevelen in de buurt van de Mercado Colon, onze B&B ligt daar 100 meter vandaan in de wijk Canovas. Hij weet het niet en belt een collega. ‘Of het typisch Spaans moet zijn’ vraagt de collega… Nou nee, niet perse, liever een goed restaurant wat niet is afgestemd op toeristen. Hij beveelt Ma Khin Café aan, onderin de Mercado. ‘Wel even reserveren’ zegt hij. En dat doen we dan ook maar zodra we onze koffers in de B&B hebben achtergelaten.

De Mercado is prachtig, ondanks de gure wind nemen we de tijd om het gebouw goed te bekijken. De oude gietijzeren markthal biedt plaats aan tal van barretjes en restaurantjes en we hebben al een zaakje gespot waar we de volgende dag willen ontbijten. Onderin de Mercado is het opvallend rustig. We zien direct het restaurant aan de linkerkant. Op het oog ziet het er eenvoudig uit maar we vertrouwen de taxichauffeur.

Een trip door Azië

Als we later die avond binnenkomen zit het restaurant vol. Met, zo te zien, vooral Valencianen. De keuken is Aziatisch en mijn god, wat krijgen wij een heerlijke gerechten voorgeschoteld! Met het door ons gekozen tasting menu gaan we van Canton naar Vietnam en van Thailand naar Myanmar. Wow! Wat onverwacht goed en lekker.

Terwijl we eten valt mijn oog op een boek in de kast naast mij. Burma, food family & conflict. Het boek gaat over de historie van Myanmar, familieverhalen en regionale recepten. Ik ben meteen geïntrigeerd. Het boek blijkt geschreven door Bridget Anderson en haar broer Stephen Anderson, eigenaar van Ma Khin Café. Het is te koop dus gaat mee..

Familie

Het boek is prachtig, een rijk familieverhaal over drie generaties vrouwen; Ma Khin, Grandy en Rosemary. En en eerbetoon aan Birma, Ma Khin, en haar strijd om kinderen groot te brengen in een politiek onrustige, en vaak vijandige koloniale omgeving. Het verhaalt over ontheemd zijn buiten Birma, de moeizame overgang naar Myanmar, familietradities en recepten die van generatie op generatie worden doorgegeven. Hoe kun je dit land, dat zo gesloten is, beter leren kennen dan door hun ogen? De familierecepten maken een substantieel onderdeel uit van het boek en daarmee is het zowel interessant is voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Aziatische keuken als diegenen die meer willen weten over Myanmar.

Uit het boek heb ik een recept geselecteerd: Hokkien pork with ginger ‘This was one of Grandy’s favourite dishes that she often prepared for us on special occasions. She would stand patiently over the simmering pot spooning of the fat as it rendered out of the pork belly leaving a wonderfully dark, salty, gingery broth with chunks of tender pork. Ik ben verkocht! De langzaam gegaarde buikspek staat online en is meer dan de moeite waard..

Mijn eerste tips voor Valencia zijn:

– Ma Khin Cafe https://www.makhincafe.com/en/

– Mercado Colon (als het lekker weer is..) voor een borrel of ontbijtje http://mercadocolon.es/en/

– Burma, food family & conflict ISBN: 9788494948008 https://www.amazon.co.uk/Burma-Family-Conflict-Stephen-Anderson/dp/8494948008

Valencia tips

Over Valencia schreef ik inmiddels ook een tweede blog: Valencia futuristisch & flamenco. En en er volgen nog meer to do’s en tips….

Reageer, je e-mail wordt niet getoond