Recepten

Roti masala kip of garnalen

Roti masala met kip of garnalen

Roti masala met kip of garnalen.  Een makkelijke maaltijd die snel op tafel staat. Deze roti masala eet je met garnalen of kip. Beiden zijn erg lekker en binnen 20 minuten klaar. Traditioneel wordt deze masala met kousenband gegeten. In de meeste supermarkten niet verkrijgbaar. Wissel gerust in voor sperziebonen of haricot verts.

Wat is masala?

De meesten van ons kennen de naam garam masala. Hindoestanen uit India hebben het masala specerijenmengsel meegenomen naar Suriname en vandaar heeft het zijn weg gevonden naar Nederland. Garam masala betekent letterlijk ‘heet specerijenmengsel.’ Niet heet als in peperig maar warm van smaak.

Deze roti masala met garnalen of kip smaakt anders dan de garam masala uit India. De Surinaamse masala vind ik meer naar kerrie smaken. Maar zoals dat met veel specerijenmengsels gaat, iedere streek en regio heeft zijn eigen samenstelling.

Roti

Roti betekent letterlijk brood. Rotivellen kun je zelf maken of kopen in de supermarkt en toko. Je eet dit gerecht met je handen opgerold als een wrap, of je trekt stukjes van de roti waarmee je de rest oppakt.

Madame Jeanette

Volgens de legende was Madame Jeanette een vurige dame van lichte zeden uit Paramaribo wat te denken geeft als je de pittigheid van deze peper kent! Op de schaal van Scoville scoort ze tussen de 100.000 en 350.000. Ter vergelijk, een Jalapeñopeper scoort 2.500 tot 30.000 en Tabascosaus tussen 7.000 en 8.000. Standaard Amerikaanse pepperspray trouwens tussen 2.000.000 en 5.300.000, maar dat terzijde…

In dit gerecht gebruik ik een Madame Jeanette. Je laat de peper meekoken met de kip of garnalen. Daarna haal je de peper eruit. Denk overigens niet dat het gerecht er heel pittig door wordt, dat valt heel erg mee. Het geeft vooral extra smaak af. Voor de liefhebbers kan de peper na het koken geplet en gemalen worden als bijgerecht.

Als je een Mdm Jeanette gebruikt wees dan voorzichtig en wrijf niet in je ogen nadat je de peper in je handen hebt gehad.

Ingrediënten

4 personen

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 15 minuten

Olie

400 gr grote rauwe garnalen of kippendijen

300 gr kousenband, sperziebonen of haricot verts

1 rode ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijn gehakt

1,5 el masala (bijv Hindoestaanse Masala van Nandan, supermarkt)

1 el tomatenpuree

1 tl komijn

1 mdm Jeanette of Adjuma peper

1 tl grof gemalen zeezout

½ tl grof gemalen peper

3 vastkokende aardappelen

200 ml warme kippenbouillon

Enkele takjes peterselie

4 rotivellen (als het lukt koop ze dan in de toko)

Roti masala met garnalen

Makkelijke roti masala

Bereiding

Bereiding met kip: Snijd de kip in blokjes en de kousenband of boontjes in stukjes van 5 cm. Schil de aardappelen en snijd in parten. Kook de aardappelen 5 minuten in gezouten water en giet af.

Fruit de ui met de knoflook, tomatenpuree, komijn en masala 3 minuten op heel lage temperatuur (anders verbranden de specerijen). Doe de kip erbij en bak 5 minuten. Voeg de aardappelen, boontjes (kousenband iets later toevoegen) zout, peper en Madame Jeanette toe en giet de warme bouillon erbij. Laat 5 minuten pruttelen met een deksel op de pan. Voeg naar smaak eventueel extra bouillon toe.

Bereiding met garnalen: Maak de garnalen schoon en verwijder het darmkanaal. Snijd de kousenband of boontjes in stukjes van 5 cm. Schil de aardappelen en snijd in parten. Kook de aardappelen 5 minuten in gezouten water en giet af.

Fruit de ui met de knoflook, tomatenpuree, komijn en masala 3 minuten op heel lage temperatuur (anders verbranden de specerijen). Voeg de garnalen, aardappelen, boontjes (kousenband iets later toevoegen) zout, peper en Madame Jeanette toe en giet de warme bouillon erbij. Laat 5 minuten pruttelen met een deksel op de pan. Voeg naar smaak eventueel extra bouillon toe.

Rotivellen bereiden

Bak de rotivellen een paar minuten in een koekenpan met een tl olie (of volgens aanwijzing op de verpakking).

Serveer de masala op de roti of apart. Garneer met wat peterselieblad. Tip: plet en maal de Madame Jeanette en serveer in een apart schaaltje erbij.

Makkelijke roti masala

Reageer, je e-mail wordt niet getoond