Kairos het juiste moment

Kairos god van ‘het juiste moment’

’Kairos, god van ‘het juiste moment’. Hij is de jongste zoon van Zeus, en god van ‘het juiste moment’. Kairos is de tijd die ertoe doet, die zorgt voor het moment waarop je een doorbraak krijgt. Het is waar de bevlogen momenten vandaan komen die schoonheid, inzicht en daadkracht brengen.

Die momenten die je de rest van je leven bijblijven en waarvan je weet ‘zojuist heb ik iets bijzonders ervaren’.

Waar Kairos gaat over ‘het moment’ gaat god Chronos over de uren. Chronos zorgt voor orde en structuur maar daarmee ook voor een patroon van herhaling. Hij laat weinig ruimte voor vernieuwing en bezinning. Zeker in deze steeds snellere tijd waarin het ons soms moeite kost om de klok bij te benen en ‘bij te blijven’.  Kairos daarentegen haalt ons los van de chronologische tijd en stelt ons in staat om een heel andere ervaring van tijd te beleven. Kairos heeft niets met het tellen van uren en minuten  maar brengt alles samen om te komen tot een moment van creativiteit.

En als dat moment komt is het zaak Kairos ‘bij zijn staart’ te grijpen, en niet meer los te laten. Te luisteren, te handelen en te vertrouwen*.

Stilstaan in de tijd

Mijn Kairosmoment kwam, zoals dat schijnbaar wel vaker gebeurt, op een moment van nood. Op het moment dat ik bewust stil was gaan staan in de tijd. Om te kijken naar wat er zich nu werkelijk afspeelde in mijn werkend leven.  Ik met focus en aandacht aan het brainstormen was met mezelf, over hoe het nu verder moest. En waar ik mijn inspiratie vandaan wilde halen voor de komende 10 of 20 jaar.

Op dat moment, vrij in de tijd en leeg in mijn hoofd, kwamen diepste verlangens en oude dromen bovendrijven en vloeiden in twee uur tijd uit mijn pen. Die twee uur, die ik beleefde als in een roes, en waarbij mijn pen over het papier vloog hebben een onomkeerbare verandering teweeg gebracht. Want toen ik na twee uur mijn vellen naast elkaar legde en ik keek naar wat er stond realiseerde ik mij één ding ‘Vanaf vandaag ziet mijn wereld er anders uit’.

It’s not about cooking

Vanaf dat moment ben ik aan de slag gegaan, met hernieuwd enthousiasme en een gedrevenheid die mij leidt naar andere wegen en weer nieuwe inzichten. Het is het moment waaruit ‘It’s not about cooking’ is ontstaan. En ik heb het volste vertrouwen dat het goed wordt, zonder vooraf te (willen) weten welk pad ik opga of welke mogelijkheden zich aandienen. Het is een avontuur, niet uit te drukken in dagen en uren, maar in momenten en kansen.

Lees onder ‘About‘ wat mij drijft.

* vrij vertaald uit het boek Kairos, een nieuwe bevlogenheid

Houd jij van filosofische boeken en wil je meer weten over Kairos? Lees dan het boek; Kairos, een nieuwe bevlogenheid van Joke J. Hermsen, schrijfster en filosofe.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond