Cook!

Saucijzenbroodjes gehakt & zuurkool

Saucijzenbroodjes gehakt & zuurkool

Dit wil je maken! Saucijzenbroodjes gehakt & zuurkool is wat mij betreft een echte hit! Zomaar een experiment dat een gewoon saucijzenbroodje echt even naar een hoger niveau tilt. Het gehakt heb ik op twee manieren gemaakt, gewoon om te proberen. Een helft met mosterdpoeder en een helft met venkelzaad. Allebei lekker maar met venkelzaad is absoluut favoriet, zeker in combi met de zuurkool. Voor de broodjes heb ik een rol koelvers bladerdeeg gebruikt.

Panko

In mijn gehaktmengsels doe ik eigenlijk altijd panko. Dat is grof broodkruim. Het neemt goed vocht en smaken op en zorgt ervoor dat je gehakt een fijne losse structuur houdt en geen vaste ‘bal’ wordt. Je vindt panko in de supermarkt bij de Oosterse producten.

Venkelzaad

Op de afdeling specerijen van je supermarkt vind je hele venkelzaadjes en soms ook gemalen venkelzaad. Voor deze saucijzenbroodjes heb ik zelf venkelzaadjes gemalen met een vijzel. Dat geeft net een andere smaak dan gemalen venkelzaad. Maar gebruik vooral wat je in huis hebt. Heb je alleen gemalen venkelzaad? Neem dan de helft van de aangegeven hoeveelheid.

Mini saucijzenbroodjes maken

Wil je deze broodjes serveren als borrelhapje? Snijd dan elk saucijzenbroodje voor het bakken in 3 of 4 stukjes. De werkwijze is voor de rest hetzelfde.

Ingrediënten

Voor 8 saucijzenbroodjes

Rol vers bladerdeeg ca 40×24 (koelvitrine)

150 gr rundergehakt

150 gr gehakt half om half

10 gr paneermeel

15 gr panko (of aanvullen met paneermeel)

1 sjalot, fijn gesnipperd

2 eieren,

½ tl grof zeezout

½ tl grof gemalen peper

2 tl worcestersaus

½  tl nootmuskaat

2 el melk

30 gr rozijnen

1 tl venkelzaadjes + extra

1 tl mosterdpoeder (Colman’s supermarkt)

100 gr verse zuurkool

Saucijzenbroodjes zelf maken

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200C

Gehakt mengen

Doe het gehakt, paneermeel, panko, sjalot, 1 ei, peper, zout, worcestersaus, nootmuskaat en melk in een kom. Kneed tot alles goed gemengd is. Meng er dan de rozijnen door. Verdeel het gehaktmengsel in twee porties.

Wrijf 1 tl venkelzaadjes fijn in een vijzel. Voeg aan de ene helft van het gehakt het gemalen venkelzaad en aan de andere helft het mosterdpoeder toe en meng goed (of maak 1 soort en verdubbel dan dat specerij).

Knijp de zuurkool heel goed uit tot deze droog aanvoelt. Verdeel in 8 porties.

Zo maak je de saucijzenbroodjes

Haal het bladerdeeg uit de koelkast en snijd in 8 stukken van ca 10×12 (de grote plak door de helft en dan in 4). Leg eventueel de helft tussendoor terug in de koelkast want als het deeg te warm wordt is het moeilijk te bewerken.

(lees verder onder de foto)

Zo maak je saucijzenbroodjes

Vorm met je handen 8 worstjes en leg op de ene helft van het bladerdeegplakje. Leg er wat zuurkool bovenop. Maak met je vinger de zijrand naast het worstje nat met water. Sla de andere helft bladerdeeg over het worstje en druk aan. Maak eventueel een mooi randje met een vork. De zijkanten laat je open. Maak bovenop eventueel kleine horizontale streepjes met een mesje voor een mooi effect.

Leg op een rooster met bakpapier. Klop het 2e ei los met een vork en bestrijk met een kwastje alle broodjes aan de bovenkant royaal met het ei. Bestrooi de bovenkant van de venkelworstjes met wat hele venkelzaadjes.

Bak de broodjes in ca 20 minuten gaar en goudbruin. Serveer of laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Saucijzenbroodjes gehakt & zuurkool

Reageer, je e-mail wordt niet getoond