Cook!

Piccalilly

Piccalilly makkelijk & snel

Piccalilly makkelijk & snel. Deze piccalilly is snel gemaakt en zoveel lekkerder dan de potten uit de supermarkt. Heerlijk fris en licht pittig. Super bij deze stamppot met spruitjes en gekruide kip of op een boterham met kipfilet of kaas. Zet het ook eens op je borrelplank! Piccalilly is een mooie tegenhanger voor vette ingrediënten. Sommige mensen vinden het dan ook heerlijk bij friet of bitterballen.

Lang bewaren

In de Piccalilly zitten verse groenten en veel specerijen. Je kunt gerust een grotere hoeveelheid maken want in goed gesteriliseerde potten kun je de piccalilly lang bewaren. Hij wordt zelfs lekkerder als je de potten eerst een week of twee laat staan. Maar meestal halen we dat hier niet…

Ingrediënten

100 gram bloemkool, in kleine roosjes

100 gram wortel, geschild in kleine blokjes

1/3 rode peper, zaadlijst verwijderd, in hele kleine blokjes

100 gram komkommer

2 grote augurken, in kleine blokjes

20 gr peterselie, fijn gesneden

30 zilveruitjes, gehalveerd

1 tl mosterdpoeder (gewoon in de supermarkt)

1,5 tl mosterdzaad

1 tl gemberpoeder

1 tl kurkuma

2 tl kerriepoeder

1 el olijfolie

250 witte wijnazijn

115 gr suiker (beetje raar getal maar dit is de perfecte hoeveelheid, niet te zuur, niet te zoet)

15 gram maïzena

Piccalilly

Bereiding

Was de komkommer en schraap de zaadlijst er met een lepel uit (anders wordt het geheel te waterig). Snijd in kleine blokjes.

Maal het mosterdzaad fijn in de vijzel. Doe alle specerijen en de olijfolie in een schaaltje en roer goed door.

Koken

Doe de azijn met suiker in een kleine pan (emaille of RVS ivm azijn) en breng aan de kook. Roer het specerijenmengsel erdoor.

Breng weer aan de kook en voeg de bloemkool en wortel toe. Laat 3 minuten koken. Voeg dan de komkommer en peper toe. Weer 3 minuten koken.  Voeg dan de augurken, peterselie en zilveruitjes toe. Laat weer 3 minuten koken.

Binden

Doe ondertussen de maïzena in een schaaltje en voeg 2 eetlepels koud water toe. Maak een papje. Voeg er een paar eetlepels warm vocht uit het pannetje aan toe en roer goed door. Schenk de maïzena in de pan, roer goed door, en laat nog een halve minuut koken.

Schep de piccalilly in de potten en laat afkoelen. Voldoende voor 2 kleine jampotten. Enkele weken houdbaar in de koelkast.

Ook nodig:

Vijzel

Lege jampotten of weckpotten

Piccalilly

Reageer, je e-mail wordt niet getoond