Cook!

Franse kaas noten & siroop

Franse kaas met noten & siroop

Ideaal voor een borrel. Deze Franse kaas met noten & siroop combineert prima met andere lekkere hapjes maar kan ook heel goed als nagerecht geserveerd worden voor een grotere groep.

In dit recept heb ik Brillat Savarin gebruikt. Een zachte witte kaas gemaakt van koemelk waaraan extra room wordt toegevoegd. Daarmee wordt het een ‘triple crème’ kaas en dus extra romig. De kaas rijpt ongeveer 12 dagen, op dezelfde manier als brie, en kan het beste jong gegeten worden.

De kaas is vernoemd naar de Franse gastronoom Jean Anthelme Brillat Savarin die vond dat ‘een maaltijd zonder kaas is als een schone zonder oog, kaas vult een goede maaltijd aan en vult na een slechte maaltijd’. (bron: Wikepedia).

Kun je geen Brillat Savarin vinden gebruik dan Camembert of Chaource. Beiden zijn in de supermarkt verkrijgbaar.

Ingrediënten

1 Brillat Savarin*

100 gr noten (walnoten, hazelnoten, amandelen)

50 gr gedroogde cranberries

1 el honing

1 el rode port

1 el sinaasappelsap (vers)

2 takjes rozemarijn

Rozemarijn crackers (of naturel)

½ tl zout

 

Siroop:

3 el rode port

3 el sinaasappelsap (vers)

1 el honing

1,5 tl suiker

Franse kaas noten & siroop

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160C.

Noten

Kneus 1 takje rozemarijn en doe met 1 el port en 1 el sinaasappelsap in een kom. Voeg de cranberry’s toe en week 15 tot 30 minuten. Laat uitlekken in een zeef. Snijd de naaldjes van 1 klein takje rozemarijn heel erg fijn. Hak de noten grof en meng in een kom met 1 el honing, zout, fijn gehakte rozemarijn en de cranberry’s. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel. Schuif in de oven en bak ca. 10 minuten of tot de noten lichtbruin zijn (let op, het verbrand snel).

Siroop

Schenk voor de siroop de port, sinaasappelsap, honing en suiker in een kleine pan. Breng aan de kook en laat zachtjes ca. 3 a 4 minuten inkoken (tot het wat dikker wordt). Schenk in een kommetje en laat afkoelen. De siroop wordt dan nog iets dikker.

Leg de kaas op een schaal. Garneer met de noten. Leg de crackers ernaast. Serveer de siroop apart in een schaaltje met een kleine lepel of klein schenk kannetje.

* Het exemplaar op de foto is een kaasje met een doorsnede 13 cm.

Franse kaas noten & siroop

 

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond