Cook!

Fondant aardappelen

Fondant aardappelen

Krokant van buiten en smeuïg van binnen, dat zijn fondant aardappelen. Ze zien er niet alleen mooi uit maar smaken ook geweldig. Je hebt wel een pan nodig die je in de oven kunt zetten.

Aardappel in vorm snijden

Traditioneel worden fondant aardappelen in cilinders gesneden. Om het mezelf makkelijk te maken zocht ik online naar een cilinder om uit te steken maar die heb ik niet gevonden. Handmatig snijden kan ook zoals je op de foto ziet. Wil je de vorm maken zoals op de foto? Schil de aardappel en snijd de onder- en bovenkant eraf. Zorg dat je aardappelen allemaal even lang zijn. Snijd nu rondom stukjes weg tot je een mooie cilinder hebt. Zorg dat de aardappelen allemaal ongeveer even groot zijn anders zijn ze niet tegelijk gaar.

Welke vorm je ook kiest, voor een krokant korstje is het handig dat de aardappel rechtop kan staan. Van het snijafval kun je natuurlijk een puree maken, zo gaat er niets verloren.

Combineren met vis

Deze fondant aardappelen passen goed bij allerlei vlees- en visgerechten. Probeer eens met deze scholfilet met paddenstoelen & pecorino.

Ingrediënten

Voor 4 personen

12 vastkokende aardappelen (redelijk gelijk van vorm)

50 gr boter (liefst geklaarde boter, ghee)

4 el olijfolie

5 takjes tijm

200/300 ml kippenfond (of bouillon)

Grof zeezout en peper

Ovenbestendige pan van ca 20 cm*.

*Neem een pan met de juiste verhouding tov je aardappelen (zie foto), anders heb je teveel bouillon nodig om de pan te vullen. De aardappelen kunnen dat vocht dan niet allemaal opnemen.

 

 

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 210C

Schil de aardappelen en snijd ze volgens de beschrijving hierboven. Leg ze vijf minuten in koud water om het overtollig zetmeel te verwijderen. Droog de aardappelen goed.

Verhit de olie in de pan en voeg dan de boter toe. Bestrooi de aardappelen aan de boven- en onderkant met peper en zout. Zet de aardappelen rechtop in de pan en laat ze op middelhoog vuur bruinen. Zodra de onderkant een mooi bruin korstje heeft keer je ze om. Laat ook de andere kant mooi bruin worden.

Aardappelen in de oven

Giet de kippenfond bij de aardappelen tot ze voor 2/3e onder staan. Leg de takjes tijm in de pan en breng aan de kook. Zet dan de pan in de oven en laat ca. 30 minuten garen. Tegen die tijd zal zo goed als alle bouillon door de aardappelen zijn opgenomen. De aardappelen zijn gaar zodra een mes er makkelijk in glijdt.

(klik op foto voor vergroting)

Aardappelen fondant

Reageer, je e-mail wordt niet getoond