Cook!

Muffins chocolade kersen & noten

Chocolademuffin kersen & noten

Chocolademuffin kersen & noten. Een niet te zoete muffin die er prachtig uitziet en makkelijk te maken is. Perfect als je zin hebt om lekker te gaan bakken en/of voor een feestje. Als topping heb ik heerlijk luchtige chocolade botercrème gebruikt. Klinkt zwaar maar is het helemaal niet. Deze botercrème is heel licht en romig.

Pecannoten

In de muffin zitten stukjes pecannoot. Maar evengoed kun je walnoten, gehakte pistachenoten of een notenmix gebruiken.

Verse kersen, kersen op sap of bramen

Je hoeft de kersen er niet perse bij te doen. Het is wel zo dat de toevoeging van kersen zorgt voor een fijne structuur van de muffin. Het beetje extra vocht maakt de muffin lekker smeuïg. En het fruit is sowieso lekker bij deze ‘double chocolate muffin.’ Dus ik zou zeggen, doen..! Zijn kersen niet in het seizoen? Gebruik dan kersen uit pot of blik. Kies wel kersen op sap en niet op siroop, die zijn veel te zoet en laat ze van tevoren heel goed uitlekken. Bramen zal trouwens ook heerlijk smaken…

Chocolade botercrème maken

Het recept hiervan komt van Zoetrecepten. Ik had het zelf niet beter kunnen doen. Ere wie ere toekomt. En hij is zo lekker dat ik de crème ook gebruikt heb bij deze Valentijnstaart.

Ingrediënten

Voor 12 muffins:

12 muffinvormpjes

Muffinbakblik 12 p.

300 gr bloem

55 gr cacaopoeder

200 gr lichtbruine basterdsuiker

1 tl 5-spice (bijv Jonnie Boer/Euroma = zonder toegevoegd zout)

2 tl baking soda

½ tl zout

3 eieren (m) kamertemperatuur

250 ml karnemelk, kamertemperatuur

120 ml zonnebloemolie

1,5 tl vanille-extract

80 gr pecannoten, grof gehakt

24 verse kersen, ontpit en gehalveerd (evt uit pot, heel goed uitgelekt), of bramen

Ingrediënten botercrème:

75 gr pure chocolade

125 gr zachte roomboter

65 gr poedersuiker

35 gr cacaopoeder

50 ml slagroom

½  tl vanille extract

Wegwerp spuitzak

Decoratie:

12 mooie kersen of bramen

Poedersuiker

Chocolademuffin met kersen

Muffins chocolade kersen & noten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200C. Zet de muffinvormpjes in het muffinbakblik.

Muffins maken

Doe de bloem, cacaopoeder, basterdsuiker, zout, 5-spice en baking soda in een kom. Roer met een garde goed door zodat alles goed gemengd is. Doe in een tweede kom de eieren en klop los, voeg de karnemelk, vanille-extract en zonnebloemolie toe. Roer goed door. Voeg dan de droge ingrediënten toe aan het natte mengsel en spatel door elkaar. Niet te lang, alleen erdoor spatelen. Zodra het gemengd is, is het goed. Spatel als laatste de pecannoten voorzichtig door het mengsel.

Verdeel over de 12 vormpjes (ze zitten redelijk vol, dus neem grote vormpjes ivm rijzen). Ik doe dat met 2 lepels. Neem een lepel deeg en schuif met de andere lepel in het vormpje. Duw per muffin 4 halve kersen in het beslag. Plaats het bakblik in het midden van de oven en bak de muffins in ca 20 minuten gaar. Test aan het einde door er een prikker in te steken, deze moet er droog uitkomen.

Haal de muffins meteen uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een taartrooster.

Botercrème maken

Smelt de chocolade au-bain-marie* en laat wat afkoelen. Mix de boter tot deze zacht en lichtgeel is, dat duurt ongeveer 10 minuten (standmixer iets korter). Voeg dan in porties de poedersuiker en cacao toe en mix tot het een gladde massa is. Schenk er de afgekoelde chocolade, vanille-extract en slagroom bij en mix tot het geheel een zachte botercrème is. Vul een wegwerpspuitzak met de crème en knip een puntje af aan het uiteinde. Spuit 12 mooie toefjes op de muffins.

*Au bain marie: zet een pan met een laagje water op het vuur, plaats daarin een vuurvaste ronde kom. De kom mag het water niet raken. Leg de chocolade erin en laat smelten.

Muffins decoreren

Decoreer met een kers en bestrooi met wat poedersuiker. Geniet ervan!

Makkelijke muffin met mooie decoratie

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond