Cook!

Vegan 'bliss balls' van Tiny

Vegan ‘bliss balls’ van Tiny

Vegan ‘bliss balls’ van Tiny. Mijn nicht Tiny van Duijnhoven is net zo’n liefhebber van koken als ik. Af en toe geeft ze zelfs kookworkshops. Op haar Facebookpagina zag ik verleidelijke en gezonde ‘bliss balls’ voorbij komen en spontaan nodigde ik haar uit voor een gastblog met recept. Daar hoefde ze niet lang over na te denken.

Door Tiny van Duijnhoven:

‘Bliss’; het Engelse woord voor ‘gelukzaligheid’. En dat is wat je ervaart, een moment van gelukzaligheid, als je gaat proeven van deze heerlijke ‘bliss balls’.

Ik loop niet warm voor het bakken van taart of ander gebak. Ik gruw van de grote hoeveelheden boter en suiker die standaard de hoofdingrediënten zijn. Dus zoek ik naar heerlijke alternatieven. Daarbij stuitte ik op vegan ‘bliss balls’, met alleen natuurlijke ingrediënten. Ze zijn trouwens ook nog eens gluten- en lactosevrij.

Er zijn veel receptvariaties te vinden als je even googelt maar van mijn variant, die het meest neigt naar heerlijke chocolade truffels, word ik helemaal gelukkig.

De verschillende coatings geven een extra dimensie aan deze heerlijkheid. Als je varieert zien ze er niet alleen nog prachtiger uit, maar geef je ook variatie aan smaak en nog meer ‘weldadigheid’ 😉 aan elke truffel. Leuk om te maken, te geven of te krijgen, maar het genot zit toch wel het meest in het opeten. Heerlijk bij een goede kop koffie of verwarmende thee. Geniet ervan, Tiny.

Ingrediënten

Voor ca 15 truffels

Ingrediënten voor de basis

1 el kokosolie

100 gr ontpitte medjoul dadels

50 gr gedroogde vijgen

100 gram amandelen

1 el cacao poeder

Merg van een ½ vanillepeul

1 tl kaneel

Snuf zout

Variaties voor coating

Kokosrasp

Fijngehakte pistachenootjes

Fijngesneden gojibessen

Cacao poeder

Licht geroosterde sesamzaadjes

Hennepzaad

Vegan 'bliss balls' van Tiny

Bereiding

Zo maak je het

Verwarm de kokosolie op laag vuur tot deze gesmolten is.

Snijdt de vanillepeul in de lengte door en schraap met een mesje het merg eruit.

Maal de noten in een blender of keukenmachine fijn. Snijdt de medjoul dadels en de vijgen in stukken. Voeg deze toe aan de fijngemalen amandelen samen met de overige basis- ingrediënten. Maal dit alles tot een grofkorrelige structuur (het is vast dus je machine zal hard moeten werken).

Haal de massa uit de keukenmachine en draai er met natte handen ongeveer 15 á 20 mooie ronde balletjes van. Rol ze door de coatings tot ze helemaal bedekt zijn. Enjoy!

Ze zijn zeker een week houdbaar, maar bij ons halen ze het einde van de week niet.

Vegan 'bliss balls'

Reacties

  1. Stephanie says:

    maart 16th, 2021 at 11:10 am (#)

    Ze zien er prachtig uit .. het water loopt me uit de mond …

  2. Inge van Duijnhoven says:

    maart 16th, 2021 at 11:36 am (#)

    Het schaaltje zou hier zo leeg zijn 😉

  3. Monique says:

    maart 16th, 2021 at 11:42 am (#)

    Deze zijn lekker Inge! Ik ga deze variant met vijgen zeker proberen! Dat is toch weer anders dan dat je hier ook al geproefd hebt! Heerlijke verwenning na een rondje wandelen!
    Groetjes, Monique

  4. Inge van Duijnhoven says:

    maart 16th, 2021 at 12:51 pm (#)

    Ja helemaal in jouw straatje 🙂

Reageer, je e-mail wordt niet getoond