Aziatische salade met biefstuk of gans
Dit recept kun je maken met biefstuk of gans. Gans heeft een stevige smaak en daarom heb ik daar een pittige salade met sterke smaken tegenover gezet. Het resultaat is een fantastische smaakbom. Biefstuk of ganzenborst bak je op dezelfde manier. Deze salade is voldoende als maaltijdsalade. Wil je er een noedelsalade van maken? Voeg dan 100 gram koude rijst- of eiernoedels toe.
Gans is geen alledaags ingrediënt. Waarom ik hiermee gekookt heb lees je in mijn blog ‘Jagen duurzaam wildbeheer?’. De ganzenborst die ik in dit gerecht verwerkt heb komt van een zelf geslachte gans. Hoe ik dat ervaren heb kun je teruglezen in mijn verhaal ‘Een gans slachten?’.
Met de resterende stukjes vlees van de gans heb ik nog meer gerechten gemaakt zoals ganzenborst met ras-el-hanout en couscous, en gekonfijte ganzenpoot.
Wil je zelf eens aan de slag met gans? Kijk dan op www.wildopdekaart.nl. Via deze website kun je in contact komen met jagers of poeliers die wild aanbieden.
Ingrediënten
Voor 2 personen
Voorbereiding 15 minuten (excl marineren) / bereiding 25 minuten
1 Ganzenborstfilet (ca 200 gr totaal) of 2 biefstukjes
3 el olie
25 gr roomboter
Voor de marinade:
1 el plantaardige olie
½ lange rode chilipeper, in fijne reepjes (evt zaadjes verwijderen voor milder resultaat)
1 el geraspte gember
1 teen knoflook, geperst
Sap van ½ limoen
Ingrediënten salade:
100 gr bimi of andere groenten zoals peultjes of sugarsnaps
2 lente-ui, in dunne ringen
½ komkommer, gehalveerd en in plakjes
Ca 10 radijsjes, in plakjes (of andere groenten die je nog hebt liggen)
Handje koriander, grof gehakt
Handje muntblaadjes, in reepjes gesneden
Klein handje dille, fijn gesneden
Voor de dressing:
½ el geraspte gember
1 teen geperste knoflook
½ rode chilipeper in fijne reepjes
½ el vissaus (bij voorkeur Thaise nam pla of Vietnamese nuoc mam, supermarkt)
1 el lichte sojasaus (dit kan Thaise zijn maar ook de Chinese Lee Kum Kee die ik gebruik bij de Sichuan vis, of Japanse Kikkoman. Deze laatste is de zoutste. Meeste verkrijgbaar in supermarkt)
1 tl sesamolie
½ el bruine suiker
Sap van ½ limoen
Bereiding
Het vlees marineren:
Leg de filet(s) in een diep bord en voeg de marinade toe. Wrijf goed in en marineer minimaal 30 minuten maar liever 2 uur (biefstuk marineer je maximaal 30 minuten).
Vlees bakken:
Laat het vlees goed op kamertemperatuur komen (als je kort marineert niet in de koelkast zetten). Dep goed droog en wrijf de restanten van de marinade eraf. Verhit een koekenpan (heet) met 3 el olie en schroei het vlees om en om in 30 seconden goed dicht. Zet dan het vuur wat lager, voeg een klont boter toe, en peper en zout. Bak het vlees ongeveer 6 minuten. Het vlees moet nog rood zijn van binnen, dus niet te lang! (dan wordt het taai en smaakt naar lever). Haal het vlees uit de pan, leg op een bord onder een vel aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
Dressing maken:
Doe de ingrediënten in een kommetje en meng goed.
Salade maken:
Kook de bimi ca. 3 min in zout water, spoel koud af. Meng in een kom of schaal de bimi, lente-ui, komkommer en radijsjes met de 3/4e van de dressing. Snijd het vlees in hele dunne plakjes en leg op de salade. Garneer met de munt, koriander, dille en de laatste dressing.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond