Recepten

Zelf pasta maken

Zelf pasta maken

Wil je zelf pasta maken? Het is leuk om te doen, en heb je eenmaal verse pasta geproefd, dan ga je het vaker doen. Eerlijk is eerlijk, pasta maken met de hand is best een stevig werkje. Een standmixer of handmatige pastaroller helpen op een eenvoudige manier het klusje te klaren.

Kies de juiste bloem voor je pasta

Gebruik voor pasta ’00’ bloem, deze is fijner van structuur en speciaal bedoeld om pasta te maken. Deze bloem zorgt ervoor dat je pasta een mooie gladde en zachte structuur krijgt. Eenmaal deeg gemaakt zijn de mogelijkheden eindeloos. Varieer erop los met linguine, tagliatelle of ravioli.

Ravioli maken

Inspiratie nodig? Tijdens een citytrip naar Marrakesh aten wij heerlijke ravioli gevuld met Marokkaans stoofvlees.

Ingrediënten

Voor ca 450 gr pasta (genoeg voor 6 personen)

400 gr ‘00’bloem*

4 eieren

½ tl zout

20 ml olijfolie

 

Benodigdheden:

Handmatige pastaroller of keukenmachine met pastaroller (optioneel)

Ravioli uitsteker (optioneel)

Droogrekje (optioneel)

 

*’00’bloem is fijner van structuur dan patentbloem en speciaal bedoeld voor het maken van pasta.

Pasta maken met de hand

Bereiding

Zelf pasta maken zonder machine

Wil je zelf pasta maken met de hand? Zo doe je dat: stort je bloem als een bergje op het aanrecht, maak een kuiltje en doe daar de rest van de ingrediënten in. Meng voorzichtig van binnen naar buiten. Als het deeg goed gemengd is kneed je het in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een niet te grote lap. Vouw dubbel en duw uit met je hand, vouw dubbel en duw uit, enz enz… Is het deeg soepel en elastisch? Verpak in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.

Deeg uitrollen

Verdeel de pasta in porties. Rol met een deegroller elke portie tot een hele dunne lange lap. Vouw deze dan voorzichtig op en snijd met een mes in dunne repen. Of gebruik een pastasnijder. Handmatig klinkt simpel maar het is best een gedoe. Leuk om uit te proberen of pasta maken iets voor je is maar wil je het vaker doen? Schaf dan een pastaroller aan.

Pasta maak je ook echt supersnel met een standmixer…

Zelf pasta maken met een standmixer:

Doe alle ingrediënten in de mengkom van je standmixer. Meng op de laagste stand met de platte menghaak tot een soepel geheel.

Zet nu de deeghaak op je machine en meng, een stand hoger, 6 tot 8 minuten tot je een glad en elastisch deeg hebt. Bestuif je werkblad en kneed het deeg nog een paar minuten na door het eerst uit te rollen tot een niet te grote lap, dubbelvouwen en met je hand uitduwen, enz enz. Vouw tenslotte tot een vierkant pakketje. Wikkel goed in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.

Deeg uitrollen

Zet de pastaroller op je keukenmachine (of een handmachine op je werkblad) op stand 1. Bestuif je werkblad met wat bloem. Leg de pasta erop en verdeel in 6 porties en rol deze porties met een deegroller wat platter. Haal nu een portie door de pastaroller, vouw in drieën en haal weer door de pastaroller. Herhaal een keer of vijf.

Als het deeg niet meer plakt en soepel is zet je de pastaroller op stand 2. Duw je portie weer door de roller maar vouw het niet samen. Herhaal een keer of drie. Zet de pastaroller op stand 3, 4, etc. en herhaal het proces tot de pasta de door jou gewenste dikte heeft.

Het deeg snijden

Voor linguini of tagliatelli plaats je nu de snijmodule op je machine en haal de pastavellen erdoor. Sommige handmachines hebben ook een snijrol waar je de pastavellen doorheen haalt.  Je kunt de pasta nu op een droogrekje drogen maar een theedoek over een deur van je keukenkastje werkt ook heel goed…

Ravioli maken

Leg voor ravioli de lange lappen op het met bloem bestoven werkblad. Schep op het eerste vel, met voldoende tussenruimte, je vulling. Leg er een tweede vel bovenop en steek je ravioli uit met een steker (of een stevig glas). Als je een glas gebruikt de randen goed aandrukken zodat de vulling er niet uitloopt tijdens het koken.

Je kunt de pasta nu direct gebruiken. Kook in gezouten water in ca. 2 tot 3 minuten gaar. Of vries de pasta in. Gebruik een goed afgesloten bakje of zakje om vriesbrand te voorkomen. Je hoeft de linguine of tagliatelli niet te ontdooien, ravioli wel. De kooktijd is dan, afhankelijk van de dikte, 4 tot 5 minuten.

 

 

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond