Recepten

Zalm granaatappel & citroen

Zalm granaatappel & citroen

Deze zalm met granaatappel & citroen is ontzettend makkelijk te maken en doet het geweldig met mijn Arabische salade met geroosterde wortels & granaatappeldressing en couscous met verse kruiden. Zalm is een lekkere vette vis en daarom past de combinatie van granaatappelmelasse en citroen er zo goed bij. De toevoeging van granaatappelpitjes maakt het heerlijk fris.

Wat is granaatappelmelasse?

Granaatappelmelasse is ingekookt sap van de granaatappel. Het is een zoetzure siroop die je kunt gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten. Je hebt er in een gerecht maar weinig van nodig. Gelukkig kun je een geopend flesje in de koelkast heel lang bewaren. Je koopt granaatappelmelasse in de supermarkt.

Wat is sumac?

In dit gerecht wordt ook sumac gebruikt. De sumacplant groeit voornamelijk in het Midden-Oosten. Bessen van deze plant worden gedroogd en vermalen tot specerij. De smaak is fruitig en friszuur. Bij verhitting verliest het zijn smaak, voeg het dus altijd toe aan het eind van je bereiding. Sumac is veelzijdig en wordt gebruikt bij zowel vis, kip als lamsvlees. Strooi het ook eens over je hummus, heerlijk! Sumac koop je in de (grotere) supermarkt.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 5 min (+ 30 m marineren) / bereiding 10 minuten

4 zalmfilets met huid van ongeveer 150 gr.

2 el olie

1 el (room)boter

2 (sappige) citroenen

1 el granaatappelmelasse

1 tl sumac

80 gr granaatappelpitjes

4 takjes peterselie, gebruik alleen het blad, fijn gesneden

Grof zeezout en peper

Zalm granaatappel & citroen

 

 

Bereiding

Zalm marineren in citroen

Pers een citroen uit. Leg de filets op een bord en schenk het sap erover. Bestrooi met peper en zout. Laat 30 minuten staan (niet in de koelkast).

Een perfecte zalmfilet bakken

Verhit een koekenpan en doe er dan de olie en boter in. Leg de zalmfilets op de huid in de hete olie/boter. Snijd een citroen doormidden en leg met de snijkant naar onder naast de zalmfilets in de pan. Verlaag de temperatuur.

Bak de zalmfilets op middelhoge temperatuur ca. 4 a 5 minuten en keer dan om. Het vel is nu krokant. Bak de andere kant nog 2 minuten. De binnenkant van de zalmfilet is dan nog mooi rosé en sappig. Haal de filets uit de pan en leg op een schaal of bord (met velkant boven).

Zet het vuur uit. Knijp met een keukentang de citroenen uit die in de pan liggen (te heet om met je handen te doen) en voeg de granaatappelmelasse en sumac toe. Roer even goed door.

Lepel een eetlepel saus (deels) over en naast de zalm. Niet helemaal eroverheen want dan wordt het krokante velletje helemaal zacht. Strooi de granaatappelpitjes en peterselie eroverheen en serveer.

(klik op foto voor vergroting)

Zalm granaatappel & citroen

Reacties

  1. Monique says:

    augustus 29th, 2021 at 4:41 pm (#)

    Deze zalm is super lekker Inge! Ik was bang dat het heel zuur zou zijn met de granaatappel, citroen en sumac maar dat was absoluut niet! Mede door de citroen was de zalm heerlijk mals, zacht en rosé. Lekkere combi met de kruiden couscous en wortelen. Wij mochten deze bij jou eten gisteren en het was een feestje zo lekker! Bedankt Inge voor dit recept en de gezelligheid. Het toetje was ook heerlijk maar dat is nog geheim.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    augustus 29th, 2021 at 4:54 pm (#)

    Fijn dat jullie zo genoten hebben. Deze zalm is een van mijn favorieten! En inderdaad het toetje blijft nog even geheim… haha…

Reageer, je e-mail wordt niet getoond