Pickles groenten in zoetzuur

Pickles groenten in zoetzuur

Ingemaakte groenten zoetzuur

Pickles groenten in zoetzuur. Het inspireert me elke keer weer hoe nieuwe smaken ontstaan door het kiezen van een bepaalde bereidingswijze en het toevoegen van specerijen. Soms heb ik in een keer de geest en komen alle weckpotten weer tevoorschijn. Dan haal ik bieten, radijsjes, rode kool en dit keer venkel erbij. Paprika of (zilver)uitjes kan trouwens ook. Een ochtendje snijden, blancheren, azijn koken en specerijen toevoegen levert 5 heerlijke potten zoetzuur op waar we weer tijden mee vooruit kunnen.

Zoetzuur

Er zijn verschillende manieren van inmaken. Droog inmaken in zout, fermenteren, inleggen in zuur of konfijten (zoet). Ik kies vaak voor inmaken in zoetzuur. Omdat het lekker is op een boterham en je het heel goed toe kunt voegen aan salades en als bijgerecht bij pittige gerechten zoals curry’s. Geroosterde tomaten inmaken in olie kan trouwens ook. Is ook heel lekker en makkelijk.

Welke specerijen?

Voor inmaken kun je allerlei verschillende specerijen gebruiken zoals zwarte en roze peperkorrels, piment, jeneverbessen, laurier, mosterdzaadjes, komijnzaad, venkelzaad, steranijs, koriander en zelfs hele pepers. Maar gebruik ook gerust takjes dille of bijvoorbeeld rozemarijn.

Verhouding azijn, water en zout

Wat goed werkt is een verhouding van 100/100/3,7. Dus bijvoorbeeld 100 ml azijn, 100 ml water (soms is het wat meer) en 3,7 gram zout. Er zijn methoden die wel tot 7% zout gebruiken maar daar moet je van houden. Met 3,7% doet het zout zijn antibacteriële werk en smaken de groenten niet zout. Zonder suiker geen zoetzuur. Hoe zoet je de groenten maakt hangt erg af van je eigen smaak. Een gemiddelde wat vaak genoemd wordt is 40%. Persoonlijk vind ik dat veel te veel suiker en helemaal niet nodig. Mijn gemiddelden liggen eerder tussen de 10 en 20%. Ga het vooral uitproberen.

Potten steriliseren

Wil je het zoetzuur lang bewaren? Zorg dan dat je heel hygiënisch werkt en steriliseer vooral vooraf de potten die je gebruikt. Dat kunnen weckpotten zijn maar net zo goed oude jampotten. Zolang de deksel maar gaaf is. Laat je niet verleiden tot alleen wassen van de potten in de afwasmachine. Tenzij je de groenten binnen een maand opeet. Zet anders de potten in een grote pan. Leg er de deksels bij. Kook ongeveer 10 minuten. Til ze met een tang uit het water en zet omgekeerd op een schone doek om te drogen.

Heb je een stoomoven? Die hebben vaak een programma om flesjes te steriliseren. Dat werkt super!

Snel zoetzuur maken

Je kunt ook een snel recept met zoetzuur maken. Hiervan heb ik er ook een paar op de site staan. Kijk maar eens naar deze zoetzure komkommer. Makkelijk en binnen 10 minuten klaar. Heeft echter niet de diepere smaaklagen van ingelegd en ingemaakt zoetzuur.

Recepten zoetzuur

Rode bieten met laurier en piment

Radijs met venkelzaad en mosterdzaad

Rode kool met rozijnen en steranijs

Venkel met sinaasappel en mosterdzaad

Picallily is een andere vorm van zoetzuur maar ook heerlijk..

 

Zoetzuur kan natuurlijk bij allerlei soorten warme en spicy gerechten. Maar op een broodje, boterham of cracker is het ook heerlijk! Hieronder vind je wat recepten ter inspiratie.

Platbrood met zoetzure rode biet en Arabische balletjes

Cracker met hummus van geroosterde wortel en zoetzure radijs

Broodje pastrami met mosterd en zoetzure rode kool

Boterham met makreel en zoetzure venkel

Reacties

  1. Inostrate says:

    mei 6th, 2021 at 4:15 pm (#)

    Heel erg leuk om door je website te struinen. Het water loopt in je mond bij de receptuur en mooie persoonlijke verhalen en foto’s. Dank!

  2. Inge van Duijnhoven says:

    mei 6th, 2021 at 4:42 pm (#)

    Wat fijn om te horen! Dank je wel… 🙂

  3. Margareta says:

    mei 17th, 2023 at 7:16 pm (#)

    Beste,
    Graag zou ik de zoetzure rode biet uitproberen. Ik ben een beginner…Mijn vraag is nu of die rode biet rauw gebruikt wordt of op voorhand gekookt wordt.

    Met vriendelijke groet
    Margareta

  4. Inge van Duijnhoven says:

    mei 21st, 2023 at 9:55 pm (#)

    Beste Margareta, Het kan beiden. Ligt eraan of je van heel knapperig houdt of liever wat zachtere ingemaakte groenten hebt. In de bereidingswijze van het recept geef ik instructies voor zowel rauwe als voorgekookte biet. Als beginner zou ik misschien zeggen, even voorkoken… Veel succes. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond