Gelukseten

Gelukseten & een goed humeur

Gelukseten Gelukseten

Gelukseten & een goed humeur. Van de woorden ‘je bent wat je eet’ krijg ik spontaan een allergische reactie. Het klinkt in mijn oren nogal bestraffend. Wat dan ook weer alles zegt over mijn eigen oordeel over wat ik zoal in mijn mond stop, en wat dat met mij doet. Ja ik eet de meeste dagen genoeg groenten, iets te weinig fruit, maar kan ook makkelijk overstag gaan voor iets zoets. En dat zoets daar moet ik eigenlijk niet teveel van eten, want het beïnvloedt mijn gemoedstoestand, niet ten goede kan ik je vertellen…

Een tweede brein

Zo gek is dat eigenlijk niet want onze darmen worden tegenwoordig ook wel ons tweede brein genoemd. ‘Alles begint in de darmen. Je voelt het vanbinnen als je ergens van overtuigt bent. Je krijgt vlinders in je buik als je verliefd bent en er ligt een steen op je maag als je ergens mee zit. Je instinct zit ergens daarbinnen. De Engelsen noemen het een gut feeling – een onderbuikgevoel’. Met deze quote uit het boek ‘Gelukseten’ heb je me wel. Want ik geloof heel erg in het onderbuikgevoel. Niet voor niets hangt er op mijn inspiratiebord al 20 jaar een kaartje wat ik ooit vond met de tekst ‘It, I can’t define it, but I know it when I see it’.

Eet je gelukkig

In het boek lees ik dat onze darmbacteriën ongeveer evenveel wegen als onze hersenen. En die laatste, daar zijn we best zuinig op. Onze darmflora nemen we wat vaker voor lief. En dat is jammer want ze moeten goed gevoed worden. Goed voedsel zorgt ervoor dat we stressbestendiger, evenwichtiger en gelukkiger zijn. Veel van de moderne welvaartsziekten, maar mogelijk ook vormen van autisme, zijn terug te herleiden naar een eetpatroon dat door de industrialisatie makkelijker maar ook minder voedzaam is geworden.

Inmiddels wordt driekwart van ons voedsel slechts gebaseerd op twaalf (van de 300.000 eetbare) plantensoorten, waarbij suikerriet bovenaan staat. En zoals het met ecosystemen gaat, als de variatie ontbreekt, wordt het systeem gevoeliger. Het goede nieuws is dat we onze darmflora ook weer kunnen oppeppen. Door gevarieerd en kleurrijk te eten. Want verschillende kleuren zorgen voor verschillende voedingsstoffen.

Hogesnelheidslijn

En dat is niet alles. Want inmiddels zijn onderzoekers er ook achter dat er een soort ‘hogesnelheidslijn’ bestaat tussen onze darmen en hersenen. Via deze zenuwbaan communiceren beiden met elkaar maar 90% van de signalen wordt vanuit de darmen naar de hersenen gestuurd. ’Food for thought’ nietwaar? Dus wil jij weten met welke voedingsmiddelen je ‘meststoffen’ voor je hersenen aanmaakt? Duik dan in het boek en laat je verrassen. Want niet alleen is het verhaal rondom onze darmflora interessant om te lezen, ook de recepten zijn de moeite waard.

(Bron: Gelukseten, het verband tussen goed eten en een goed humeur)

Om je van wat inspiratie te voorzien heb ik uit het boek twee recepten gemaakt:

Lijnzaadcrackers met rauwmelkse kaas, walnoten & honing

Salade met quinoa, paksoi & ananas

Reacties

  1. Rita says:

    juni 8th, 2020 at 9:43 am (#)

    Weer een leuk verhaal en een goede tip, Inge. Hoewel ik al veel kook-/eetboeken heb lijkt mij dit een mooie aanvulling.
    Groetjes, Rita

  2. Inge van Duijnhoven says:

    juni 8th, 2020 at 9:54 am (#)

    Dank je Rita, ik vind het een leuk geschreven boek met echte eye-openers. Toegankelijk en met lekkere recepten erbij. Kun je wat je leest meteen in de praktijk brengen 🙂

Reageer, je e-mail wordt niet getoond