Waterbuffels in de achtertuin
Waterbuffels in de achtertuin. Onaangekondigd loop ik het erf op van ‘De Stoerderij’, de waterbuffelboerderij van Arjan Swinkels. Al een paar dagen volg ik via Instagram het verhaal van moederbuffel Narja en haar jong. Het pasgeboren kalfje mag niet drinken bij haar. Boer Arjan is al 10 dagen bezig om mama Narja zover te krijgen dat haar jong mag drinken. Ondanks dat ik zomaar binnenval is Arjan hartelijk en gastvrij. Al pratend lopen we naar de zijkant van de boerderij waar in de schaduw van een appelboom moeder en dochter in de koelte van de schaduw liggen. Narja bekijkt me nieuwsgierig en voorzichtig komt ze een paar stappen dichterbij. ‘Ik voer haar nu vijf keer per dag brokjes zodat ze afgeleid is en het kalfje kan drinken. We hopen dat ze langzaam gewend raakt. Het blijft afwachten, de dierenarts vertelde dat het nog wel drie weken kon duren. Ze is onzeker zegt Arjan, we denken dat ze niet goed weet wat er gebeurd is en wat de bedoeling is’. Tja zeg ik, ook wij mensen weten na een geboorte niet altijd precies wat de bedoeling is, laten we hopen dat het goedkomt.
foto’s (onderaan): 1 Arjan Swinkels, 2 Narja en haar kalfje, 3 Narja, 4 op zoek naar waterbuffels, 5 en 6 grazende buffels, 7 producten van De Stoerderij, 8 de boerderij. Klik op de foto’s voor vergroting.
Familiekudde
Zijn buffels zijn een zogenaamde familiekudde. Dat betekent dat de kalfjes drie maanden bij de moeder blijven voordat ze rustig van elkaar gescheiden worden. Die aanpak spreekt me aan. De melkopbrengst is op deze manier lager maar het voelt een stuk natuurlijker om de jonge kalfjes langer bij de moeder te laten dan nu gebruikelijk is op melkveehouderijen. Het is alleen niet alles rozengeur en maneschijn want deze aanpak betekent soms ook bij nacht en ontij in de weilanden en struikgewassen de kalfjes zoeken die zijn losgeraakt van hun moeder.
Een nepboer
Ga je voor safe? Of ga ik er iets van maken? Deze vragen stelde Arjan zich toen hij 30 werd. ‘Doe iets spectaculairs met je leven!’ Opgeleid als sporteconoom en werkzaam als consultant besloot hij 10 jaar geleden het roer om te gooien. Het werd een avontuur met 9 buffels in 2010 tot een kudde van 100 buffels anno 2021. En dat allemaal op de voormalige boerderij van zijn ouders. Met vallen en opstaan heeft hij de robuuste dieren leren kennen. ‘De buffel is echt anders dan een koe, ze laten zich niet zomaar melken. Zeker niet als ze altijd in de wei lopen. Het vergt afstemming met de dieren. Eigenlijk lijken we wel wat op elkaar, de buffels en ik. Ze zijn sterk, eigenzinnig en houden van vrijheid’. Hij noemt zichzelf gekscherend een ‘nepboer’ maar de liefde voor wat hij doet spat ervan af.
Een modderbad
Ik vraag aan Arjan of ik de kudde ook ergens kan zien. ‘Hier achter in de weilanden staat een groep te grazen. Volg het pad langs de beek dan kom je er vanzelf’. Het is een prachtige dag en al slenterend over het pad kom ik langs een rijtje knotwilgen. Aan het eind van het pad zie ik de weilanden en inderdaad een kleine beek stromen. Het is er stil, ik hoor alleen de hommels zoemen in het hoge gras langs het pad. Helemaal gekleed ben ik er niet op, met mijn slippers glibber ik voorzichtig door een natte en modderige overgang tussen de weilanden. Hoewel de buffels juist genieten van een lekker modderbad beland ik toch liever niet in de zwarte blubber.
Aan het eind van het pad zie ik in de verte inderdaad de buffels staan. Arjan vertelde dat hij ze ’s ochtends naar de weilanden brengt. Door de dag heen kuieren ze al grazend op hun gemak terug naar de boerderij. Een enkele buffel rolt zich nog eens lekker door de modder als ik besluit om terug te wandelen.
Meer dan melk
Buffelmelk is gezond. Het bevat veel meer eiwit en calcium dan koemelk. Ook kunnen de meeste mensen met een koemelkallergie en/of lactose-intolerantie buffelmelk goed verdragen.
Achter de boerderij ligt een kleine boerderijwinkel waar de familie naast buffelmelk ook yoghurt, ijs, mozzarella, kaas, paneer en allerlei soorten vlees van de buffel verkoopt. Dat vlees komt van de stieren die geboren worden en ook op de boerderij worden groot gebracht. Helaas ben ik net te laat voor de worstenbroodjes. Die zijn op dit moment uitverkocht.
Wel neem ik de yoghurt, kaas en mozzarella mee. Thuis proef ik als eerste de kaas en die is lekker!! Stevig van smaak, een beetje zilt en heel erg romig. De yoghurt is verrassend dik, stevig van structuur en doet denken aan kwark. De smaak is niet te vergelijken met ‘gewone’ yoghurt. Met de mozzarella maak ik tenslotte een pasta uit de oven met tomaat en mozzarella.
NB: bij een tweede bezoekje nam ik wat vlees mee en maakte een heerlijke sukade van waterbuffel met bier!
Footprint van ons voedsel
Boeren als Arjan zouden er wat mij betreft veel meer mogen zijn. Niet alleen vanwege hun passie en betrokkenheid die je voelt in wat ze doen, maar ook vanwege onze voedselkilometers. Waarom mozzarella uit Italië kopen als we hier in onze eigen achtertuin een prachtig ambachtelijk product kunnen kopen?
Meer weten?
Ben je nieuwsgierig naar de filosofie en achtergrond van De Stoerderij? Op hun website www.destoerderij.nl lees je er alles over. En wil je ook de lekkere producten proeven? Ze hebben veel verkooppunten en een webshop waar je kunt bestellen. Geïnteresseerd in het vlees? Dat wordt verkocht met crowdfunding. Volg op Instagram via @destoerderij de perikelen van Narja en haar kalfje.
augustus 25th, 2021 at 3:53 pm (#)
Wat een mooi verhaal! Meer aandacht voor de lokale boer!
augustus 26th, 2021 at 1:13 pm (#)
Helemaal mee eens!
augustus 28th, 2021 at 2:09 pm (#)
Wat prachtig weer, echt een ‘Inge” verhaal. Mooi hoor !
augustus 29th, 2021 at 12:41 pm (#)
Dank je Tiny… het was ook echt leuk en bijzonder om daar te zijn.