Mongolian Girl - Alamy

Waar moet ik beginnen!

Een DNA spoor volgen. Waar moet ik beginnen! Hoe ga je dat doen hebben mensen mij de afgelopen weken gevraagd? Nou, geen idee.. Gewoon Mr. Google aanzetten en op zoek naar de mogelijkheden?

Maarten van Rossum

Bij mijn eerste zoekopdracht wordt ik meteen geconfronteerd met allerlei websites en artikelen, voor- en tegenstanders. Zo vraagt Maarten van Rossum zich in een blog uit 2018 af of ‘DNA onderzoek een leuke hobby is of een privacymonster. https://www.maartenonline.nl/nl/artikel/49684/online-dna-onderzoek-leuke-hobby-of-privacymonster.html. Commerciële partijen als MyHeritage en Ancestry hebben klaarblijkelijk lange ondoorzichtige privacyverklaringen. En Maarten vraagt zich af of verstrekte gegevens ook in de toekomst gewaarborgd blijven onder de huidige geldende privacyverklaringen. Misschien moet ik me af gaan vragen wat er eigenlijk met mijn DNA gebeurt als ik dat opstuur voor onderzoek… En zijn commerciële partijen de enige ingang om iets voor elkaar te krijgen?

30 miljoen verwanten?

Daarnaast schrijft Maarten dat als we ons spoor tot het jaar 1000 zouden terug volgen, wat wel erg ver is, we al 30 miljoen verwanten zouden hebben. Hoezo uniek? Vraagt hij zich af. Dit alles geeft toch te denken…

Laat ik nu als eerste maar eens binnen de familie gaan informeren wat er in het verleden mogelijk al uitgezocht is. Misschien vind ik daar al wat antwoorden. En ik duik maar eens in de privacyverklaring van MyHeritage en Ancestry. Eens kijken wat daar anno 2020 de stand van zaken is. Ik heb ook gelezen dat tegenwoordig uitgebreider onderzoek mogelijk is via Y-dna en een mtDNA test. Wat dat precies inhoud ga ik ook achteraan. Genoeg huiswerk!

Te weinig persoonlijkheid…

Ondertussen zal ik mijn gedachten eens laten gaan over de quote van Heere Heeresma jr. Hij omschreef het fenomeen van commercieel DNA onderzoek als een ‘socio-culturele rollator waarachter mensen met te weinig persoonlijkheid overeind trachten te blijven’. Niet echt bemoedigend, haha…

 

Reacties

 1. Stephanie says:

  januari 17th, 2020 at 11:34 am (#)

  Wat dacht je van ouderwets het archief duiken voor een stamboom onderzoek? Veel is trouwens al gedigitaliseerd … 🙂

  xxx

 2. Inge van Duijnhoven says:

  januari 17th, 2020 at 2:33 pm (#)

  Er is al wat uitgezocht in de familie, dat moet ik nog achterhalen.. Wat ik mis bij een stamboomonderzoek is de connectie met Bloedgroep B. Geen idee of daar in DNA onderzoek rekening mee gehouden wordt, dat zoek ik nog uit!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond