Vijgenjam met sinaasappel en port
Een tijdje geleden kreeg ik van mijn nicht Philomeen een kaartje wat ik ooit aan mijn tante stuurde. Op dat kaartje stond mijn recept voor vijgenjam met sinaasappel en port. Ik herinnerde me dat ik haar ooit een potje jam gegeven had en zij toen om het recept vroeg. Ik vond het zo lief dat mijn tante dat kaartje al die jaren bewaard heeft… Het recept heb ik opnieuw gemaakt als ode aan haar.
Verse of gedroogde vijgen
In dit recept gebruik ik gedroogde vijgen. Die zijn wat steviger dan verse en het hele jaar verkrijgbaar. Waarschijnlijk kun je het ook maken met verse vijgen maar dan verandert wel de samenstelling omdat verse vijgen veel meer vocht bevatten.
Waar eet je deze jam bij?
Zet dit potje vooral op een lekkere kaasplank. Daar is deze jam perfect voor! Heerlijk bij alle soorten maar wat mij betreft vooral blauwe kaas. Omdat niet iedereen drank in de jam wil heb ik ook een versie gemaakt zonder port. Die is waarschijnlijk geschikter voor het ontbijt…
Welke port?
In dit recept gebruik ik rode port. Echt heerlijk!
Kersenjam maken
Op de site staat ook een recept voor kersenjam uit de 17e eeuw. Zeer de moeite waard om een keer te proberen
Ingrediënten
Voor 2 potjes jam
Voorbereiding 5 minuten / bereiding 10 minuten
250 gr gedroogde vijgen
200 ml vers sinaasappelsap
150 ml rode port
200 gr geleisuiker
2 el citroensap
Bereiding
Verwijder de harde steeltjes van de vijgen. Snijd ze in kleine stukjes en breng ze met het sinaasappelsap aan de kook.
Laat de vijgen 3 a 4 minuten zachtjes pruttelen. Het vocht is nu bijna helemaal opgenomen door de vijgen. Voeg de port, geleisuiker en citroensap toe Breng weer aan de kook en laat 4 minuten doorkoken.
Schep de jam in potjes en draai de deksel erop. Keer de potjes om en laat afkoelen.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond