25 beste specerijen

Spicegirl 25 beste specerijen

Met de Spicegirls heeft dit artikel dus niks te maken maar ben jij iemand die een recept overslaat als er een rijtje specerijen staat? Lees dan even door want dit artikel ‘Spicegirl 25 beste specerijen’ is ook voor jou… Ik schrijf het voor jou en de drie jonge mensen die ik vorige zomer bij boekhandel Van Piere op de kookboekenafdeling zag. Zij bladerden door een kookboek en lieten het liggen met de opmerking ‘Wat moet je met die recepten? Er staan specerijen in die toch maar in je keukenkastje blijven liggen’.

Een Spicegirl?

Op vakantie zwijmelen we boven onze borden, loopt het speeksel ons in de mond van al die lekkere geuren die onze zintuigen prikkelen. Proeven we met nieuwsgierigheid nieuwe smaken en roepen vaak hardop ‘ohhh konden we dit thuis maar eten…’. En waarom niet? Eten is een belangrijk onderdeel van ons leven. Dus waarom zou je daar niet het allerbeste van maken? Zelf kook ik sinds 15 jaar met specerijen en ze maken samen met verse kruiden een belangrijk onderdeel uit van mijn recepten. Misschien ben ik dan toch een beetje een Spicegirl? En die specerijen, tja…. Het is een beetje als schilderen, door het toevoegen van meer kleur krijgt je schilderij vanzelf meer ‘smaak’.

25 specerijen die je leven een stuk interessanter maken

Voor dit artikel ben ik eens door mijn recepten gegaan en met deze top 25 specerijen maak je een groot deel van mijn recepten. Voeg daar nog wat oliën en azijn aan toe en je kunt de wereld koken. Op fenegriekpoeder na vind je alles in de supermarkt.

Standaard in je keukenkast

Over knoflook, citroen, mosterd, tomatenpuree en gember hoeven we het niet meer te hebben toch? Maar heb je ook een potje ansjovisfilets in je koelkast staan? Ook al lust je geen ansjovis, een filet toevoegen aan een stoofpot, dressing of pastasaus geeft meteen al zoveel meer smaak. Het is een kwestie van doen!

Een lijst met smaakmakers

Hieronder geef ik een overzicht van wat je in je keukenkast en koelkast kunt zetten. Met deze ingrediënten open je een nieuwe wereld. En het meeste blijft, ook geopend, lang goed. De specerijen heb ik niet op alfabetische volgorde gezet maar die ik het meest gebruik staan bovenaan. Staat er iets in een recept wat hier niet tussen staat? Vaak kun je het vervangen door iets uit de lijst. Dus probeer, proef, experimenteer en geniet…!

Misschien wist je het nog niet maar de kant en klare specerijenmengsels, currypasta’s en sauzen uit de supermarkt bestaan vaak voor meer dan de helft uit zout en suiker plus toegevoegde smaakmakers met E-nummers. Op de lange termijn niet echt gezond.

Spice Wise

Wil je je meer gaan verdiepen in specerijencombinaties en wat de verschillende smaken doen met een gerecht? Dan is het boek Spice Wise, of Spice Wise Too interessant. Meesterkok Michel Hanssen wilde om gezondheidsredenen gaan koken zonder zout en schreef een boek met likkebaardende combinaties.

Voor de fans…

Er is inmiddels een flink groeiende groep mensen die regelmatig mijn recepten kookt. Voor de echte hobbykoks en specerijenliefhebbers heb ik een uitdagend recept waar je echt voor uit moet pakken! Maar ik beloof…. dit Ethiopisch stoofvlees is het helemaal waard.

25 beste specerijen (ok, 26 dan..)

Koriander, komijn, paprika, kaneel, nootmuskaat, kurkuma, gember, chili, gerookte paprika mild, cayenne, kerrie, venkel, kruidnagel, laos, kardemom, steranijs, fenegriek, piment, mosterdzaadjes, Chinees 5-spice, saffraan, ras-el-hanout, garam masala, sumac, za-ataar, baharat.

Olie, azijn en meer…

Honing, witte wijnazijn, rode wijnazijn, balsamicoazijn, rozenharissa, ansjovis, vissaus, ketjap, Chinees sojasaus, Japans sojasaus, sesamolie, granaatappelmelasse.

Gedroogde kruiden

Oregano, tijm, laurier

Ps: er staan een paar specerijenmengsels tussen, koop ze zonder toegevoegd zout.

 

Koken met specerijen olie & azijn

 

Reacties

  1. Stephanie says:

    maart 28th, 2021 at 2:59 pm (#)

    You’re my Sweet Spice …
    Het merendeel van je lijst heb ik inmiddels in mijn kast staan, mede dankzij jou. Ik mis wel mijn favoriete mix in je lijstje, vadouvain…
    Verheug me op je recept van morgen.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    maart 28th, 2021 at 3:03 pm (#)

    ahh… da’s lief! Keuzes, keuzes…. mijn specerijenlade ligt natuurlijk voller dan dit lijstje. Daarom heb ik de meest gebruikte op een rijtje gezet. En met Vadouvan ben ik weer een recept aan het maken, zit nog in de experimenteerfase… 😉

Reageer, je e-mail wordt niet getoond