Vegetarische erwtensoep
Een vegetarische erwtensoep die toch karakter heeft? Los het op met specerijen! Eerlijk is eerlijk, vlees is redelijk bepalend voor de smaak van erwtensoep. Om deze soep met alleen maar groenten meer body te geven heb ik in dit recept specerijen toegevoegd. Dat maakt deze robuuste maaltijdsoep heel smaakvol.
Mocht je het vlees toch missen dan kun je natuurlijk altijd plakjes rookworst aan de soep toevoegen.
Erwtensoep is er in veel smaken. Kijk ook eens naar mijn doperwtjessoep met spek & schuim. Heel anders, verfijnd en lekker bij een etentje.
Het verhaal achter deze vegetarische erwtensoep lees je in mijn blog 1,2,3,4 komt er nog wat van!
Toch liever een andere soep maken? Deze pompoensoep of Harira is ook heerlijk.
Ingrediënten
Voor 8 kommen
Voorbereiding 20 minuten / kooktijd 2 uur en 20 minuten
500 gr spliterwten
2,5 l groentebouillon (let op met zout toevoegen als je gezouten bouillon gebruikt)
2 uien, in ringen
2 grote preien, in dunne ringen (gebruik het donkergroene deel niet)
8 bospeentjes, geschild en in plakjes
½ knolselderij, geschild en in kleine blokjes
4 aardappelen (niet te groot), geschild en in blokjes
1 bosje peterselie, fijn gesneden
1 bosje selderij, het blad grof gesneden, de helft van de stengels fijn gesneden
2 laurierbladeren
1 tl gemberpoeder
1,5 tl fenegriekpoeder* (toko)
¼ tl kruidnagelpoeder
Snuf chilivlokken
Grof zeezout / peper
*fenegriek voegt een aangename warme smaak toe aan de soep.
Ook nodig: 5 liter pan
Bereiding
De spiterwten koken
Week indien de verpakking dat aangeeft de erwten. Kook de erwten in 2,5 liter groentebouillon, een tl grof zeezout en de laurierbladeren in ca. 2 uur zachtjes gaar. Ze moeten helemaal uit elkaar vallen. Schuim indien nodig tussendoor af met een schuimspaan.
Verhit 2 el olie of boter in een koekenpan. Bak de uien samen met de gember en fenegriekpoeder op laag vuur tot ze zacht zijn.
Veel groenten erbij
Voeg toe aan de gare erwten. Doe dan ook de prei, wortel, knolselderij, aardappel, fijngesneden stelen van de selderij, kruidnagelpoeder en een kleine snuf chilivlokken erbij. Kook zachtjes in ca 15 min beetgaar. Blijf ondertussen regelmatig over de bodem van de pan roeren zodat de soep niet aanbrandt.
Voeg als laatste het blad van de peterselie en selderij toe. Breng verder op smaak met zout, peper en eventueel chilivlokken.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond