Vegetarisch stoofpotje met tomaat
Ok, ik hoor je denken ‘het zoveelste vegetarisch stoofpotje met tomaat’. Trust me…. it’s not… Van dit stoofpotje gaan je smaakpapillen zingen. Dat komt door de combinatie van specerijen en fenegriekblad. Voor de meeste mensen een onbekend kruid. Het is tegenwoordig verkrijgbaar bij AH in een potje (bij de specerijen & kruiden). Online bestellen kan natuurlijk ook. De geur van gedroogd fenegriekblad (vers heb ik nog niet kunnen vinden) is werkelijk onweerstaanbaar.
Wat is Fenegriek?
Fenegriek is een plant uit de vlinderboomfamilie. Het wordt ook wel bokshoornklaver, grieks hooi of foenegriek genoemd. Oorspronkelijk komt Fenegriek uit het Middellands Zeegebied.
De zaadjes worden gedroogd en gebruikt als specerij, zowel heel als gemalen. Het blad gebruik je als kruid, zowel vers als gedroogd. De zaadjes zijn hier bekender dan het blad. Denk maar aan fenegriekkaas. Als je dat niet kent beslist een keer meenemen bij je kaasboer of supermarkt. De smaak doet nootachtig aan.
Serveer bij deze stoofschotel lekker brood of rijst en een lekker groene salade.
De ingrediëntenlijst is best lang, toch staat dit gerecht binnen 30 minuten op tafel.
Meer vegetarische recepten
Romige risotto met spinazie & mascarpone
Groentepuree met champignons, feta & tomaat
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 25 minuten
Olijfolie
1 grote ui, in dunne ringen
3 tenen knoflook, geperst
2 el tomatenpuree
1 tl kurkuma
2 tl fenegriekpoeder
½ tl kaneel
Snuf chilivlokken (ca ¼ tl)
1 blik gepelde tomaten
1 tl grof zeezout
2 el gedroogd fenegriekblad (of 5 el vers fenegriekblad)
1 tl fijne kristalsuiker
Kies:
Of 1,5 blik limabonen * (totaal uitlekgewicht ca 375 gr) + 6 grote tomaten
Of 400 gr flespompoen in blokjes van 1 a 1,5 cm + 4 grote tomaten
25 gram roomboter
15 gram dille, grof gehakt
(Turks) brood of rijst
* Limabonen zijn grote witte bonen die veel hoogwaardige eiwitten bevatten. Ze zijn romig van smaak (beslist niet melig).
Bereiding
Doe 2 el olie in een pan en bak de uien zachtjes tot ze glazig en zacht zijn. Voeg de knoflook, tomatenpuree, kurkuma, fenegriekpoeder, kaneel en chilivlokken toe en bak nog 2 minuten op laag vuur. Voeg de gepelde tomaten toe en prak deze fijn in de pan. Snijd elke tomaat in 8 stukjes en voeg toe samen met het zout, fenegriekblad en suiker. Roer goed door.
Variant pompoen: voeg de stukjes pompoen en 150 ml water toe. Laat het geheel 20 minuten pruttelen op laag vuur tot de pompoen gaar is. Af en toe doorroeren zodat de saus niet aanbrandt.
Variant limabonen: voeg 200 ml water toe en laat 15 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg de limabonen toe en laat nog 5 minuten pruttelen (voeg eventueel meer water toe voor dunnere saus). Af en toe doorroeren zodat de saus niet aanbrandt.
Voeg de boter toe en roer tot deze geheel is opgenomen. Zet het vuur uit, voeg de dille toe, roer door en serveer met brood of rijst en een salade.
mei 11th, 2022 at 6:48 pm (#)
Heerlijk recept het tomaten stoofpotje!
Ook de vegetarische Arabische soep!
Erg lekker, beide voor herhaling vatbaar
Ik ben een fan
mei 13th, 2022 at 6:28 pm (#)
Wat goed om te horen Christine. Dank je wel. Hartelijke groet, Inge