Vanille-ijs met pruimencompote
Vanille-ijs met pruimencompote is het derde ‘recept’ dat ik maak met deze super lekkere compote. Het laat maar zien hoe veelzijdig het is. Niet alleen heerlijk op ijs maar dus ook op yoghurt met granola of een boterham met geitenkaas. Mijn koelkast is dit najaar aardig gevuld met potjes pruimen- en bessencompote.
De toevoeging van citroen, sinaasappelsap en kaneel zorgt ervoor dat deze compote een heerlijke herfstsmaak krijgt. Deze combinatie gebruikte ik eerder al in pruimenijs. Ook lekker! Ik gebruik het liefst pruimen die nog stevig zijn. Dan vallen de pruimen bij het koken niet helemaal uit elkaar. Maar je hebt het ook niet altijd helemaal in de hand. De laatste pot die ik maakte leek meer op jam dan op compote. Zal iets te maken hebben met het gehalte pectine (bindmiddel) wat in die pruimen zat.
Wat is compote?
Compote is dunner dan jam en heeft nog stukjes fruit. Zo simpel is het eigenlijk.
Zelf ijs maken
Dit vanille-ijs maak je in 10 minuten. Je kunt het maken zonder ijsmachine of gebruik een Ninja Creami. Dat werkt ook perfect.
Meer lekkere en makkelijke ijs recepten
Vol en romig chocolade-ijs (traditionele ijsmachine of Ninja)
Koffie-ijs (zonder ijsmachine of Ninja)
Karamelijs (zonder ijsmachine of Ninja)
Limoenijs (traditionele ijsmachine)
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voorbereiding 15 minuten / bereiding 5 minuten
300 ml slagroom, vetpercentage 35% (zijn de meeste koelverse varianten)
175 gr gecondenseerde melk (blikje, staat meestal bij de Oosterse producten)
2 tl vanillepasta of vanille-extract
Bereiding
Maak de compote volgens recept en laat afkoelen
IJs maken zonder ijsmachine
Klop de slagroom (zonder suiker) stijf in een kom. Voeg dan de gecondenseerde melk en vanille toe en klop tot de massa wederom stijf is.
Verdeel de massa over 2 bakjes van 500 ml (niet in 1 grote bak, dan stijft het minder makkelijk op en krijg je ijskristallen). Zet in de vriezer en wacht minimaal 6 uur. Liever een hele nacht.
IJs met de Ninja maken
Giet de slagroom, gecondenseerde melk en vanille in een Ninja beker en roer goed door elkaar. Zet minimaal 8 uur in de vriezer. Mix met de Ninja vlak voor gebruik. Gebruik liever geen re-spin want daar kan het ijs korrelig van worden. De slagroom wordt dan te hard geklopt en veranderd in boter.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond