Tuiles maken ofwel koekjes bakken
Tuiles maken ofwel koekjes bakken. Pas geleden kocht ik online een mal om koekjes mee te bakken. En wat een succes. Echt een eitje om te doen! Had ik niet verwacht. Wat geëxperimenteerd met hoeveelheden en samenstelling en daar is een recept uitgerold voor koekjes die je gerust een dag of drie in een afgesloten trommeltje kunt bewaren. Dus vind jij het leuk om je dessert of taart aan te kleden? Dan zou ik hier zeker mee aan de slag gaan. In dit recept staan wat ‘werk’foto’s zodat je weet hoe je het moet doen.
Kleurstof gebruiken
Je kunt deze koekjes in allerlei kleuren maken, desgewenst helemaal afgestemd op je toetje. Ik gebruik natuurlijke poederkleurstoffen. Die koop je in de betere bakwinkels of online. Meestal in een pakketje met 5 kleuren. Het is ook leuk om de koekjes na het bakken te bestrijken met wat goudpoeder of te bestrooien met poedersuiker (doe dat op het laatste moment).
Welke mal voor tuiles?
Online vind je van alles. Van kleine blaadjes, vlinders tot mallen met een doorsnede van 20 cm. Die leg je bijvoorbeeld over een diep bord.
Bij welke toetjes of taarten?
Alle nagerechten met ijs, mousse, bavarois en fruit zijn geschikt. Eigenlijk moet het nagerecht niet te nat zijn zodat je koekje lekker knapperig blijft. Probeer bijvoorbeeld deze: aardbeienroom met fruit, mangomousse, koffiemousse met chocolade of de chocolademousse ‘zonder gedoe’.
Maar als garnering op een toef slagroom bovenop je taart is ook heel erg leuk. Echt een showstopper!
Ingrediënten
Voorbereiding 5 minuten / bereiding 10 minuten
Voor ca 10 kleine blaadjes of vlinders
20 gr bloem
20 gr poedersuiker
20 gr eiwit
20 gr gesmolten boter
Optioneel: Snuf kleurpoeder
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160C hetelucht
Doe (in deze volgorde) het eiwit, gesmolten boter, poedersuiker en bloem in een miniblender of niet te grote kom. Mix het geheel met blender of mixer glad (als je de natte ingrediënten onderop doet mengt alles goed). Mix dan de kleurstof erdoor. Begin met heel weinig, toevoegen kan altijd.
De mal vullen met deeg
Schep het deeg in de vorm (zie foto). Strijk overtollig deeg zachtjes weg met een (palet)mes. Er mag niet teveel achterblijven op de vorm want dat bakt ook in de oven en dan heb je geen gaatjes (waar het moet) in je blaadje, vlinder of welke vorm je dan ook gebruikt.
Leg de mal op een dubbelgevouwen vel bakpapier dat tilt makkelijk in en uit de oven (zie foto).
Koekjes bakken in de oven
Bak de koekjes 8 minuten op 160C, hetelucht. Haal ze uit de oven en meteen uit de mal. Gebruik hiervoor eventueel een prikker of tweezer als je die hebt. Je kunt de koekjes nu zachtjes buigen. Werk snel want de koekjes drogen snel en dan breken ze. Waarschijnlijk kun je er ca 5 buigen voor ze breken.
Je kunt de vorm nu meteen weer vullen en weer bakken, afhankelijk van hoeveel je nodig hebt.
Koekjes bewaren
Laat de koekjes goed afkoelen en bewaar ze in een luchtdicht trommeltje. Als je ze op een bord laat liggen worden ze snel zacht.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond