Recepten

Tosti geitenkaas & marmelade

Tosti geitenkaas & marmelade

Ok, eerlijk is eerlijk…. Dit is geen lunch voor elke dag. Maar my God… wat is het lekker! Wat een experiment al niet teweeg kan brengen.. Deze combinatie komt voort uit ons Engels ontbijt van deze zomer. In het hotel waar wij bivakkeerden lag elke ochtend gezouten boter bij de toast,  marmelade en andere soorten jam. Ik begon met blauwe bes omdat ik eigenlijk niet zo dol ben op marmelade. Geen succes. Dan toch maar eens met de marmelade proberen. En plotseling viel de combinatie van zoet, zout en bitter op zijn plek. Heerlijk!

Eenmaal thuis was ik het eigenlijk alweer vergeten tot wij de tentoonstelling Tosti’s Treinen & Truffels bezochten in het Spoorwegmuseum. Erg de moeite waard, lees mijn blog maar… Al mijmerend over de titel van de tentoonstelling en dwalend door de luxueuze restauratiecoupés vroeg ik mij af hoe een tosti met geitenkaas, marmelade en gezouten boter zou smaken. Thuis de ‘proof of the pudding’ genomen en ziehier het resultaat.

Marmelade

Marmelade is jam waarbij de schil is meegekookt. Hierdoor krijgt het een bitterzoete smaak. Volgens Wikipedia wordt het ook wel mannenjam genoemd.

Geitenkaas

Je kunt deze tosti met allerlei soorten geitenkaas maken. Wil je een lekker smeuïge en ‘lopende’ kaas gebruik dan jonge(re) geitenkaas.

Ingrediënten

Voor 1 tosti

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 10 minuten

2 sneden lekker brood, bij voorkeur zuurdesem

Enkele plakken geitenkaas naar keuze

2 el marmelade

Roomboter

Grof zeezout

Tosti geitenkaas & marmelade

Bereiding

Besmeer beide sneden brood met boter en maal er wat grof zout over. Leg een snee met de beboterde kant in een koekenpan. Leg daarop wat plakken kaas. Bestrijk de kaas met marmelade. Leg de tweede snee erbovenop met de beboterde kant aan de buitenkant.

Laat langzaam bakken en leg een deksel op de pan. Na een paar minuten voorzichtig keren. Bak de andere helft en snijd doormidden.

(klik op de foto’s voor een vergroting)

Tosti geitenkaas & marmelade

Reacties

 1. Stephanie says:

  augustus 31st, 2020 at 1:15 pm (#)

  Het water loopt langs mijn mondhoeken … lijkt me heerlijk!

 2. Inge van Duijnhoven says:

  september 1st, 2020 at 10:09 am (#)

  Misschien ook wel met jouw speciale brood 😉

 3. Renée says:

  maart 14th, 2021 at 9:04 pm (#)

  Zaterdag is mijn makkelijke kookdag, dus deze tosti’s geprobeerd. Ze zijn inderdaad erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar.

 4. Inge van Duijnhoven says:

  maart 14th, 2021 at 10:09 pm (#)

  Leuk Renée!

 5. André says:

  oktober 14th, 2021 at 10:18 pm (#)

  Wat schrijf je nou in de bereiding “Besmeer beide sneden brood met boter en maal er wat gezouten boter over” ?
  Boter erover malen ?

 6. Inge van Duijnhoven says:

  oktober 15th, 2021 at 8:19 am (#)

  Foutje, ik bedoelde natuurlijk grof zout erover malen. Bedankt voor je oplettendheid. Tekst is aangepast. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond