Tonijn met kokosrijst & mangosalsa
Dit zomers recept van tonijn met kokosrijst en mangosalsa doet denken aan warme zwoele zomerdagen waarbij je benen vanaf een steigertje in de koele zee bungelen. Voel je het? Een beetje zoals pepers in combinatie met de verkoeling van frisse mango. Eigenlijk precies zoals de Malediven zijn. De inspiratiebron voor dit recept. Een tijd geleden waren wij er en het eten is er bij voorkeur kruidig en spicy. De hoofdingrediënten op deze eilanden zijn tonijn, rijst en kokos.
Trip down memory lane
De meest gegeten vis op de Malediven is tonijn. Vers uit de zee, direct op het bord. En dat proef je! Dit recept is een ‘trip down memory lane’. Waarom? Dat lees je in de blog over Malediven on a budget en zwemmen met haaien. Als je dan nog geen zin krijgt in dit super zomers visrecept…
Vis grillen
Gegrilde vis met specerijen heet ‘Fihunu Mas’ op de Malediven. Vaak gebruiken ze er een kleine hele tonijn voor die wordt ingesmeerd met specerijen. Even op de grill en klaar. In dit recept gebruik ik tonijnsteaks. Ik maak ze klaar in een grillpan maar op de bbq kan natuurlijk ook.
Meer visrecepten:
Je kunt het speciaal maken of heel makkelijk. Onderstaande recepten wordt je zeker blij van:
Zeebaars uit Sichuan / Pasta met tonijn / rode mul sinaasappel / zalmburger / vispotje met zalm / viscurry uit zanzibar
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voorbereiding 20 minuten / bereiding 15 minuten
Tip vooraf: dit recept heeft 2 salsa’s. Maak ze allebei, het voegt zoveel extra’s toe…
1 recept kokosrijst
Voor de vis salsa:
2 el olijfolie extra vierge
1 groene chilipeper, zaadjes en zaadlijst verwijderd in hele fijne stukjes
1 sjalot, heel fijn gesneden
3 takjes koriander, heel fijn gesneden incl stelen
¼ tl zout
2 el limoensap
Voor de mangosalsa:
1 rijpe mango, in kleine blokjes
1 lange rode chilipeper, zaadjes en zaadlijst verwijderd in hele fijne stukjes (halveer als je zoveel chili te heet vindt)
3/4e komkommer
15 gr verse koriander, fijn gesneden
2 el limoensap
½ tl grof zeezout
Voor de tonijnsteaks:
2 el olijfolie om te bakken
½ tl komijn
1 tl kurkuma
4 tonijnsteaks
Grof gemalen zout en peper
Bereiding
Tip: De mangosalsa is 1 flinke schep pp. Serveer er evt een salade erbij.
Tip: Laat de vis op kamertemperatuur komen. Deze bak je zo kort dat een steak recht uit de koelkast koud blijft van binnen.
Tip: Mocht je de salsa’s vooraf willen maken houdt de chilipepers dan even apart en meng op het laatste moment erdoor. Anders maken de stukjes chili de salsa te heet (door het vocht).
Het recept maken:
Kokosrijst: Zie recept. Terwijl de rijst kookt kun je de salsa’s maken.
Vis salsa: Meng alle ingrediënten.
Mango salsa: halveer de komkommer en schraap met een lepeltje de zaadlijst eruit (anders wordt het waterig). Snijd de komkommer in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten voor de mangosalsa.
Tonijnsteaks: meng de olijfolie met de komijn, kurkuma en wat grof zout en peper. Besmeer met een kwastje de tonijnsteaks hiermee. Verhit een grillpan en gril dan de tonijnsteaks 30 seconden aan iedere kant. Je ziet op de foto dat ik de steak kort gebakken heb. Deze moet van binnen echt rood zijn. Doorgebakken tonijn wordt taai en verliest zijn smaak.
Schep wat mangosalsa op een bord. Leg de steak erbij. Schep daar wat salsa op. Garneer met wat korianderblad. Serveer de rijst en de rest van de salsa’s in aparte schaaltjes.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond