Dambulla Sri Lanka Markt

Sri Lanka – 1 waarom de markt?

Sri Lanka Negombo vismarkt Sri Lanka Negombo markt Sri Lanka Dambulla markt Sri Lanka Dambulla Markt Eat This!

Sri Lanka – 1 waarom de markt? Op vakantie bezoek ik altijd, echt altijd, de lokale markt. Niets zo interessant als ontdekken wie daar rondstruinen, wat er te koop is en hoe de marktkooplui hun waar aan de man brengen. Op onze trip naar Sri Lanka was het niet anders.

Negombo

Tijdens onze reis bezochten we talloze grote en kleine markten zoals de visafslag in Negombo* waar vissers hun dagelijkse vangst binnen brengen en verkopen. Op het strand, naast de visafslag, liggen op enorme matten kleine visjes te drogen. Die ook nog handmatig worden gekeerd! Deze gedroogde visjes kun je kopen op de lokale markten in de stad. * youtube filmpje van ‘places of interest’

Dambulla

In het midden van Sri Lanka ligt Dambulla met de grootste groenten- en fruitmarkt van het land. Daar kom je weinig toeristen tegen. Wij werden met net zoveel nieuwsgierigheid bekeken als andersom. Boeren verkopen hier hun oogst aan tussenhandelaren. Die distribueren de groenten en het fruit naar de supermarkten en kleinere lokale markten in de weide omgeving. Op de markt van Dambulla is het een en al hectiek. Sjouwers dragen grote balen, trossen en zakken op hun schouders en leveren deze op de juiste plek af. Een fascinerend schouwspel.

Sinds de Romeinen

Markten vind je overal ter wereld, en meestal zijn ze goed bezocht. Vroeger waren het belangrijke ontmoetingsplekken waar de laatste nieuwtjes rondgingen. De naam markt komt van Mercatus wat ‘handel en markt’ betekent. In Nederland bestaan markten al sinds de Romeinse overheersing. Het waren de Romeinen die regelden dat kopers en verkopers een plek kregen waar ze handel konden drijven. Naast het verhandelen van producten hadden en hebben markten ook andere functies zoals een openbare vergaderplaats, de plek waar belangrijke aankondigingen werden gedaan en algemene ontmoetingsplek.

Eat This!

Een paar jaar geleden kreeg ik van een vriend een interessant boek over de betekenis van markten. Het boek ‘Eat this!‘ gaat over de architectuur van markten en de betekenis van de markt in een stad. Maar het boek is vooral een belevenis om doorheen te bladeren. Het is een gekke verzameling quotes en, soms schokkende, foto’s en laat je de betekenis van de markt van een andere kant zien. Over het boek schreef ik een blog.

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond