Recepten

Specerijenboter 'Niter Kibbeh'

Specerijenboter ‘Niter Kibbeh’

De geur van deze specerijenboter is onweerstaanbaar en heeft echt niets te maken met kruidenboter zoals wij dat kennen. Deze specerijenboter ‘Niter Kibbeh’ komt uit Ethiopië gebruik je om stoofschotels met kip of rundvlees te maken. De specerijen trekken helemaal in de boter die net tegen de kook aan wordt gehouden. Maak er bijvoorbeeld dit kruidige stoofvlees uit Ethiopië mee. Kies dan voor Bavette, een supermals stukje vlees wat als je het mij vraagt de beste optie is voor stoofpotjes met rundvlees.

Niter Kibbeh

Net zoals bij veel specerijenmixen, zoals ras-el-hanout en Berbere specerijen heeft iedere regio of familie een eigen receptuur. Aan deze Niter Kibbeh heb ook ik mijn eigen signatuur gegeven. Gebruik de boter niet alleen voor stoofvlees maar bak er gerust ook kip of ander vlees in.

Geklaarde boter maken

Met deze specerijenboter kun je zelf geklaarde boter maken. Dat is boter waarbij de vetstoffen, eiwitten en melkbestanddelen gescheiden worden. Wat overblijft is boter die minder snel verbrandt. Geklaarde boter kun je ook kopen in de supermarkt, meestal onder de naam ‘Ghee’.

Zwarte kardemom

In het recept wordt zwarte kardemom gebruikt. Niet te verwisselen met groene kardemom. De smaak is echt heel anders. Zwarte kardemom (zie foto) vind je in de goed gesorteerde Toko, Turks/Afrikaanse winkels of online.

Ingrediënten

Voor 1 pot

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 70 minuten incl 1 uur trekken

250 gr geklaarde boter – ghee (of gewone boter, zie bereiding)

1 sjalot, fijn gesnipperd

3 tenen knoflook, fijn gehakt

1 el vers geraspte gember

½ tl fenegriekzaadjes

3 zwarte kardemompeulen, licht gekneusd (geen groene kardemom, dat smaakt echt anders)

1 tl korianderzaadjes

½ tl komijnzaadjes

2 hele kruidnagels

¼ tl gedroogde oregano

¼ tl kurkumapoeder

Specerijenboter 'Niter Kibbeh'

Zwarte kardemom voor Niter Kibbeh

Bereiding

Rooster de fenegriekzaadjes, zwarte kardemompeulen, korianderzaadjes, komijnzaadjes en kruidnagels twee minuten in een koekenpan op laag vuur tot ze geuren. Let op dat je de temperatuur laag houdt, als de specerijen verbranden worden ze bitter en kun je ze niet meer gebruiken. Schud uit de pan op een bordje.

Laat de boter in een kleine steelpan (liefst met dikke bodem) op lage temperatuur smelten. Voeg alle overige ingrediënten toe en laat alles, zonder dat de boter aan de kook komt (ook niet laten bruisen), een uur trekken. Gebruik een warmhoudplaatje indien nodig.

Gebruik je gewone roomboter dan zie je dat de vaste bestanddelen uit de boter naar de bodem zakken. Op de boter ontstaat een laagje schuim. Schep dat eraf met een schuimspaan.

Zeef de boter na een uur door een fijne zeef in een steriel potje (Of kaasdoek als je gewone boter gebruikt. De vaste bestanddelen blijven dan achter) Wat overblijft is mooie goudgele boter. Laat afkoelen en bewaar tot 2 maanden in de koelkast. De boter wordt in de koelkast wel weer hard.

Roomboter met specerijen

Reageer, je e-mail wordt niet getoond