Specerijenboter met vadouvan
Een top smaakmaker deze specerijenboter met vadouvan. Geurig en smaakvol. Gebruik deze boter om asperges en kabeljauw met vadouvansaus uit oven mee te maken of smeer er een lekker stukje zalm mee in. Je kunt hem lang bewaren in de koelkast. Het is heerlijk en erg veelzijdig.
Zelf specerijenboter maken
Deze boter is anders dan ‘kruidenboter’ en wordt ook anders gebruikt. Je smelt de (geklaarde) boter en laat de specerijen trekken. Wat overblijft is een super geconcentreerde boter om mee te koken. Hij is geschikt om te gebruiken in de oven maar ook om mee te (roer)bakken. Op de site staat nog een ander recept voor specerijenboter. Deze ‘Berbere’ specerijenboter is bijvoorbeeld een lekkere basis voor stoofvlees.
Wat is Vadouvan?
Dit specerijenmengsel komt uit India en heeft Franse invloeden. Ik heb er meer recepten mee gemaakt. Probeer ook deze gele paprikasoep met vadouvan of coquilles met vadouvan.
Wat is geklaarde boter ?
Je maakt deze specerijenboter het beste met geklaarde boter. Dit koop je in de supermarkt. Een andere naam voor geklaarde boter is ghee. Uit geklaarde boter zijn de vetvrije melkbestanddelen verwijderd door roomboter te verhitten en zeven. Daardoor verbrand de boter minder snel bij het bakken. Zelf geklaarde boter maken? Zie dan de toelichting bij de bereiding.
Ingrediënten
Voor 1 potje boter
Voorbereiding 5 minuten / bereiding 30 minuten
150 gr geklaarde boter (ghee) of gewone roomboter
½ tl grof zeezout
½ tl grof gemalen peper
1 sjalot, fijn gesnipperd
1 teen knoflook, fijn gesneden
1 el vadouvan
½ tl gedroogde dragon (of 1 vers takje)
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een kleine pan. Laat de boter zachtjes smelten en 30 minuten trekken. Zorg dat de boter beslist niet gaat koken/bruisen. Gebruik een warmhoudplaatje indien nodig.
Roomboter of geklaarde boter
Gebruik je gewone roomboter dan zie je dat de vaste bestanddelen uit de boter naar de bodem zakken. Op de boter ontstaat een laagje schuim. Schep dat eraf met een schuimspaan.
Zeef de boter na 30 minuten door een fijne zeef in een schoon potje.
(Laat bij roomboter de witte bestanddelen onderin de pan liggen of zeef de boter eventueel door een kaasdoek. De vaste bestanddelen blijven dan achter).
Laat afkoelen en bewaar tot 2 maanden in de koelkast. De boter wordt in de koelkast weer hard.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond