Spaghetti met tomatensaus en olijven
Hoe kan er op deze website geen Spaghetti alla puttanesca staan! Deze spaghetti met tomatensaus en olijven is een klassieker die het bij iedereen goed doet. Ik geef je een vegetarische variant of een met ansjovis. Dat hoort erin maar de vega versie smaakt net zo goed, beloofd. Het is een pastarecept waarvoor bijna iedereen de ingrediënten standaard in huis heeft. Altijd makkelijk als je een keer geen inspiratie hebt. Serveer met een lekkere salade en jij hebt heerlijk gegeten.
Pasta Puttanesca
Ik maak dit recept met spaghetti maar voel je vrij om een andere pastasoort te gebruiken. Kan net zo goed. De oorsprong van deze pasta is wat vaag maar je kunt er allerlei spannende verhalen aan koppelen want puttanesca is afgeleid van ‘hoer’. Volgens Wikipedia is de saus ontstaan in de kleine uurtjes in een nachtclub waar klanten zeurden om een bord eten. Met wat er nog in de koelkast lag werd een bord pasta gemaakt. Of het waar is weet ik niet maar de pasta wordt er in mijn ogen nog smeuïger van!
Meer lekkere pasta recepten
Kies, kies, kies… zou ik zeggen! Een pastasalade? Ovenpasta? Of een chique ravioli met stoofvlees? Je vindt het hier:
Pasta met tomaat en tonijn uit de oven
Ovenpasta met tomaat en mozzarella
Pastasalade met Italiaanse smaken
Ravioli met Marokkaans stoofvlees
Vegetarische lasagne met verse tomaten
Ingrediënten
Voor 2 personen
Voorbereiding 5 minuten / bereiding 15 minuten
150 a 200 gr gedroogde spaghetti
Olijfolie
2 ansjovis uit potje of blik (of 1 el Japanse sojasaus voor vega variant)
1 teen knoflook, fijngehakt
¼ tl chilivlokken (of meer voor echt pittige variant)
½ tl gedroogde oregano
200 gr passata
1 el kappertjes
75 gr zwarte olijven zonder pit, eventueel gehalveerd
Grof gemalen zwarte peper
Parmezaanse kaas (of Pecorino) geraspt
Optioneel: takje peterselie, fijn gehakt
Bereiding
Kook de pasta volgens aanwijzing op de verpakking. Vergeet niet om zout aan het kookwater toe te voegen.
De pastasaus maken
Verwarm een el olie in een koekenpan en bak op lage temperatuur de ansjovis (als je vega variant maakt sojasaus nog niet toevoegen) met de knoflook ca 2 minuten. Voeg de chilivlokken, oregano en passata toe. Laat een paar minuten sudderen. Proef… soms is je blik tomaten wat zuur, doe er dan een tl suiker bij. Doe daarna de kappertjes en olijven bij de saus (nu de sojasaus voor vega variant). Laat nog even sudderen en breng verder op smaak met peper en eventueel chilivlokken.
Saus en pasta mengen
Meng de pasta door de saus en schep op 2 borden. Garneer met de kaas en eventueel wat fijngehakte peterselie. Serveer met een lekkere groene salade.
Tip: voor meer groenten zijn wat gehalveerde cherry tomaten door de saus ook lekker.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond