Sinaasappel cake
Het zijn kleine cakejes die perfect zijn bij een kopje thee. Niet voor niets komt het recept uit het boek ‘Downton Abbey afternoon tea cookbook’ wat ik een tijdje terug van Maxime kreeg. Ik schreef een blog over het boek en onze reisplannen naar Highclere Castle. En inmiddels ook een verhaaltje over hoe het er in het echt was. Je eet deze sinaasappel cake warm of op kamertemperatuur. Warm zijn ze ook erg lekker als toetje met een bolletje vanille-ijs erbij.
Muffinvorm of ramekins
Origineel worden deze sinaasappel cake gemaakt met ramekins. Kleine rechte bakjes (of in siliconenvorm). Je kunt ze ook maken met een muffinvorm. Ze lopen dan wel taps toe want je draait deze cakejes om na het bakken. Het recept is makkelijk te maken en de baktijd is maar 35 minuten.
High tea maken
Maak je een complete High Tea? Dan kun je naast deze sinaasappelcake ook mini victoria sponge cakes maken of wat dacht je van vruchtenbrood gemaakt met thee, koekjes met kardemom, chocoladekoekjes of kleine friands in verschillende smaken.
Allemaal heerlijk en een mooie toevoeging bij kleine sandwiches en andere hartige hapjes.
Ingrediënten
Voor 8 stuks
Voorbereiding 20 minuten / oventijd 35 minuten
115 gr roomboter op kamertemperatuur + extra voor invetten
2 sinaasappels
8 el rietsuiker
125 gr zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder
Kwart tl fijn zout
100 gr fijn kristalsuiker
2 eieren, kamertemperatuur
60 ml slagroom 35% vetgehalte, kamertemperatuur
1 tl vanille-extract
Ook nodig: 8 ramekins
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C boven- en onderwarmte. Vet de ramekins of muffinvorm in.
Sinaasappel snijden
Rasp met een fijne rasp de schil van de sinaasappels. Snijd daarna de onder- en bovenkant van de sinaasappels. Zet ze rechtop en snijd van boven naar beneden de schil met al het wit eraf. Snijd ze nu in 8 plakken van één cm (je houdt wat over, lekker opeten).
Strooi 1 el rietsuiker op de bodem van de vormpjes. Zorg dat de suiker gelijkmatig verdeeld is. Leg er een plakje sinaasappel bovenop. Snijd de plakjes indien nodig een beetje op maat.
Beslag maken
Mix 115 gr boter in een ruime kom op gemiddelde snelheid tot deze zacht is (ca 1 minuut). Voeg de kristalsuiker en sinaasappelrasp toe en verhoog de snelheid. Mix tot het geheel lichtgeel en romig is (3-5 min). Voeg de eieren een voor een toe. Het tweede pas als eerste ei is opgenomen.
Zeef de bloem, bakpoeder en zout bij de boter. Meng met een spatel door elkaar tot het geheel goed gemengd is. Roer dan de slagroom en vanille-extract er goed doorheen.
Vorm vullen
Verdeel het mengsel over de vormpjes. Vul ze tot driekwart. Zet op een bakplaat of rek en bak tot de cake er goudbruin uitziet (ca 35 min). Een prikker moet er schoon uitkomen. Haal de cakejes uit de oven en check of het vocht uit de sinaasappel ongeveer is opgenomen. Laat ze anders 5 minuten langer in de oven. Laat afkoelen op een rek.
Laat afkoelen
Haal een mes langs de zijkanten van de vormpjes. Leg een bord (of snijplank) over de vorm en keer om. Tik op de vormpjes om de cakejes eruit te halen. Mocht de sinaasappel achterblijven haal dan uit de vorm en leg op de cake. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Ps: De sinaasappelkant is ‘moist’ zoals de Engelsen zeggen (wij hebben daar geen goed woord voor). Als je de cake helemaal af laat koelen wordt de sinaasappel’kant’ steviger.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond