Salt of the soul
Salt of the soul. Neem wat zout mee! Graag onderaan de berg opscheppen, staat er bij het kaartje. Tuurlijk wil ik dat! Als een kind zo blij schep ik voorzichtig wat zout in mijn zakje. Dat neem ik mee naar huis… Al lopend rond de zoutberg begin ik mij pas af te vragen wat de bedoeling eigenlijk is. De beschrijving in de flyer van het Bonnefantenmuseum heb ik nog niet gelezen. Indrukwekkend is de berg zout wel. Al mijmerend vraag ik mij af hoe ze al dat zout hier binnengebracht hebben. Vast niet met kruiwagens…
Achter de zoutberg hangt een TV met daarop een film. Ook van Patricia Kaersenhout, de kunstenares. Een Caribische man praat.. ‘Luister je? We zullen het zout niet meer voor jullie scheppen…!’ En plotseling komt de zoutberg in een heel ander licht te staan. Ik vraag me zelfs af of het wel gepast is om een zakje mee te nemen. Zoveel pijn in die stem!
(klik op foto voor vergroting)
Afrikaanse diaspora
In de flyer van het Bonnefanten lees ik dat “Patricia onderzoek doet naar de Afrikaanse Diaspora: de verspreiding van Afrikaanse mensen over de hele wereld, veelal door toedoen van mensenhandel en slavernij. Voor dit werk liet ze zich inspireren door een legende uit de Caribische cultuur. Deze vertelt hoe tot slaaf gemaakte Afrikanen geen zout meer aten, omdat ze dachten dat ze zo lichter zouden worden en terug naar Afrika zouden kunnen vliegen. De installatie ‘Salt of the soul’ drukt het verdriet uit van de tot slaaf gemaakten en hun wens huiswaarts te keren, maar staat ook symbool voor de kracht van de verbeelding en de vrijheid van de gedachte. Het meegenomen zout kan thuis worden opgelost in water. Zo, verklaart Patricia Kaersenhout, wordt ook een deel van de pijn van het verleden opgelost en afgespoeld.”
Dat vindt ik wel een mooie gedachte ‘de pijn oplossen en afspoelen’. Was het maar zo simpel…
Bonnefanten tentoonstelling
De expositie ‘SAY IT LOUD’ in het Bonnefanten is er nog tot 18 april 2021. Naast het werk van Patricia Kaersenhout bestaat de tentoonstelling uit meer indrukwekkende installaties die samenhangen met diversiteit, het koloniale verleden, migratie, diaspora, vrouwenemancipatie, structurele economische en sociale uitbuiting, religie en oorlog. Zonder meer de moeite van een tripje naar Maastricht waard.
Over het zoute water
Wil of kun je niet naar Maastricht maar vind je het wel interessant om je in dit onderwerp te verdiepen? Lees dan het indrukwekkende boek ‘Over het zoute water’ van Henna Goudzand Nahar. Het is een roman over tot slaaf gemaakte Afrikanen die in eigen land in hoog aanzien stonden. Wat betekent het voor hen om plotseling ‘neger’ genoemd te worden, een woord dat zij voorheen niet kenden? Het boek grijpt je vanaf de eerste bladzijde… Lees meer over de inhoud.
Zout op mijn huid
Over zout kun je eindeloos associëren. Zout in de wond wrijven, op alle slakken zout leggen, zout der aarde, ga zo maar door.. En er zijn meer prachtige boeken geschreven met zout als metafoor. Wie kent er niet Zout op mijn huid van Benoîte Groult? Een meeslepende roman over een intellectuele Parisienne en een Bretonse visser. Beiden zijn getrouwd, alleen niet met elkaar. Ondanks hun verschillende leefstijl leidt hun ontmoeting tot een levenslange hartstochtelijke verhouding.
Knolselderij in zoutkorst
Natuurlijk ben ik zelf met zout aan de slag gegaan en heb gezocht naar Fairtrade zeezout, dat leek me wel zo eerlijk. Maar ik kon het, behalve kleine flesjes zoutmix niet vinden. Met 1,5 kg fijn zeezout heb ik een aardse knolselderij ingepakt en gegaard in de oven. Deze knolselderij in zoutkorst staat inmiddels online.
oktober 24th, 2020 at 4:34 pm (#)
Goed verhaal! Bedankt voor de tips. Goeie foto ook van jou en die berg zout
oktober 24th, 2020 at 5:49 pm (#)
Ohhh… dank je 🙂