Recepten

Salade knolselderij & linzen

Salade knolselderij & za-ataar

Deze lauwwarme salade knolselderij & za-ataar is vegetarisch en lekker winters. De knolselderij is met een zoutkorst gegaard in de oven. De inspiratie hiervoor haalde ik uit het kunstwerk ‘Salt of the soul’. De zoutkorst is niet perse nodig maar wel lekker. De smaak van de knolselderij blijft optimaal bewaard omdat er geen lucht ontsnapt. De zoutkorst werkt eigenlijk als een oven in een oven.

Hele knolselderij roosteren in de oven

Geen zoutkorst maar gewoon roosteren? Verwijder de harige wortels. Was de knolselderij en wrijf goed droog. Snijd dan met een scherp mes om de 4 a 5 cm diep in de knolselderij. Wrijf goed in met olijfolie en bestrooi met gedroogde tijm. Zet de knolselderij in een voorverwarmde oven van 170C en rooster ca 2,5 uur. Bestrijk elk halfuur met olijfolie. Schil de knolselderij en snijd in stukjes.

Groene linzen

Anders dan rode linzen behouden groene linzen hun vorm met koken en zijn dus heel geschikt om te verwerken in salades. Linzen zitten bomvol eiwitten en vezels en zijn heel gezond. Omdat groene linzen niet gepeld worden, het velletje blijft zitten bij het drogen, moeten ze iets langer koken dan gewone linzen. Ongeveer 30 tot 45 minuten. Kijk bij het kopen van linzen of ze geweekt moeten worden. Dan kun je daar in je planning rekening mee houden.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 200 minuten (incl roosteren knolselderij in de oven

1 recept knolselderij in zoutkorst of

volg de beschrijving bovenaan de pagina

200 gr groene linzen

70 gr rucola

80 gr hazelnoten

1 sjalot

1 laurierblad

Enkele steeltjes van bladpeterselie

 

Voor de dressing

10 gr peterselie, alleen blad, heel fijn gesneden

1,5 tl za-ataar (of meer naar smaak)

1 tl grove mosterd

Rasp van ½ citroen

Sap van ½ citroen

1 tl honing

20 ml (hazelnoot) notenolie

60 ml olijfolie

 

Grof zeezout

Grof gemalen peper

Salade knolselderij & linzen

 

Bereiding

Bereid de knolselderij volgens het recept of de beschrijving bovenaan de pagina.

Linzen koken

Breng een pan water aan de kook met een tl grof zout. Voeg de linzen toe met een laurierblad, hele sjalot en enkele steeltjes van de bladpeterselie. Kook de linzen in ca 45 minuten gaar. Proef tussendoor zodat ze niet te gaar worden. Giet af en verwijder het laurierblad, sjalot en de steeltjes van de bladpeterselie.

Hazelnoten roosteren

Rooster de hazelnoten in een pan met 1 tl olijfolie en een ¼ tl grof gemalen zeezout. Schud regelmatig om en laat uitlekken op keukenpapier. Hak grof.

Dressing maken

Doe alle ingrediënten voor de dressing  met wat peper en zout in een potje en schud tot alles goed gemengd is. Proef en voeg eventueel peper en zout toe.

Verdeel de knolselderij, linzen, rucola en hazelnoten over 4 borden. Besprenkel met de dressing. Dit gerecht eet je lauwwarm.

(klik op foto voor vergroting)

Salade knolselderij & linzen

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond