Salade Arabisch met wortels
Salade Arabisch met wortels. Met grote regelmaat staat deze salade hier op tafel. Niet alleen bij etentjes (waarbij de ohh’s.. en ahh’s… niet van de lucht zijn) maar ook gewoon met couscous en lekkere kip uit de oven of heerlijke zalm met citroen en granaatappel.
Vegarabia
Dit recept is een vrije vertaling uit het boek Vegarabia. Daar is het een maaltijdsalade. Ik laat echter wat ingrediënten weg en vindt deze salade een kleurrijke smaakbom die goed met van alles combineert.
Maaltijdsalade
Wil je er een maaltijdsalade van maken? Voeg dan wat geitenkaas toe en extra noten. Eventueel een lekker stuk brood erbij.
Salades combineren
Als onderdeel van een groter etentje kun je deze wortelsalade ook combineren met deze rijstsalade met olijven & abrikozen en een lekker groene kruidensalade. Voeg de couscous met kruiden en kip of zalm toe en je zet een waar feestmaal op tafel.
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 40 minuten
Olijfolie
50 gr hazelnoten
600 gr wortelen in allerlei kleuren
1 tl honing
1 tl granaatappelmelasse (gewoon in de supermarkt verkrijgbaar)
2 el tijmblad (1 el als je gedroogde gebruikt)
½ rode ui, in hele dunne ringen
1 zak (ca 75 gr) gemengde sla, liefst met eikenblad en rucola erin
Grof gemalen peper en zout
Dressing:
1 teen knoflook, geperst
¼ tl kaneel
¼ tl komijnpoeder
¼ tl paprikapoeder, mild
¼ tl pul biber (Turkse chili vlokken) of pikant paprikapoeder
Sap van 1 citroen
1 tl honing (of meer naar smaak)
2 el olijfolie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C
Wortels roosteren in de oven
Schil de wortelen, verwijder het loof, en snijd dikke exemplaren in de lengte doormidden. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak een mengsel van 2 el olijfolie, 1 tl honing, 1 tl granaatappelmelasse, tijm, peper en zout. Meng goed en giet over de wortels. Zorg dat de wortels rondom goed bedekt zijn (gewoon met je handen er doorheen). Schuif in de oven en rooster in ca 30/40 minuten gaar. De uiteinden zullen karamelliseren, dat is niet erg. Haal uit de oven en zet apart.
Doe ondertussen alle ingrediënten voor de dressing in een lege jampot. Schud flink.
Noten roosteren
Verwarm een tl olie in een kleine koekenpan en voeg ½ tl zeezout toe. Doe de hazelnoten in de pan en rooster licht. Laat afkoelen op een bord met keukenpapier. Hak grof (er mogen nog enkele hele noten tussen zitten).
Leg de (nog warme) wortels op een schaal en meng met de rode ui, sla en hazelnoten. Giet de helft van de dressing er overheen en meng voorzichtig door elkaar. Voeg naar smaak meer dressing toe. Serveer direct.
november 12th, 2021 at 11:41 am (#)
Ga ik zeker proberen !!
Lekkere gerechten !!
Ga vooral door !!!!
november 12th, 2021 at 11:45 am (#)
Dank je wel Gerry! Altijd leuk zo’n aanmoediging! Fijn dat je van mijn recepten geniet. Hartelijke groet, Inge
november 12th, 2021 at 3:39 pm (#)
Deze is inderdaad heel lekker! Wij horen bij de happy few en hebben deze salade mogen proeven! Ga zo door Inge!
november 13th, 2021 at 11:44 am (#)
Hahaha, zo is het Monique. En er volgen nog een heleboel fijne en lekkere recepten, beloofd!
november 13th, 2021 at 6:38 pm (#)
Wat een smaakbom! Dit is superlekker.
november 14th, 2021 at 11:18 am (#)
Ahh.. dank je Myriam! Leuk dat je het laat weten. Fijne dag en hartelijke groet, Inge