Recepten

Risotto met zongedroogde tomaat

Risotto met zongedroogde tomaat

Deze risotto met zongedroogde tomaat is lekker stevig van smaak. Daarom is deze risotto ook prima geschikt om arancini’s mee te maken. Dat zijn kleine risottoballetjes gevuld met bijvoorbeeld mozzarella die gefrituurd of gebakken worden. Natuurlijk kun je dit recept ook als basis gebruiken voor andere gerechten. Leg er een lekker stukje gebakken vis op en roer een flinke hoeveelheid spinazie door de risotto. Daar wordt je ook blij van.

Zelf arancini’s maken

Het is makkelijker dan je denkt. Maak eerst de risotto met zongedroogde tomaat. Zet die een dag of twee in de koelkast en rol er dan balletjes van. Rol de balletjes door bloem, ei en panko en bakken maar. Voor arancini maak je risotto die stevig van smaak is. Doordat de balletjes gefrituurd worden heb je dat echt nodig. Het recept voor arancini’s vind je hier.

Hoe eet je arancini?

Je kunt ze eten als borrelhapje maar ook als amuse of voorgerecht.

Welke rijst voor risotto?

Gebruik voor risotto het liefst arborio of carnaroli rijst. Dat is rijst met een korte ronde korrel en veel zetmeel.

Meer risotto recepten

Romige risotto met spinazie en mascarpone

Risotto met vis en mosselen

Zwarte risotto met zeebaars

Risotto met tomaat, spinazie en ricotta

Ingrediënten

Voor 4 personen (of ca 17 arancini balletjes)

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 20 minuten

1 liter groentebouillon

1 el olijfolie

1 sjalot, fijn gesneden

320 gr risottorijst

1 tl kurkuma

150 ml droge witte wijn

200 gr verse spinazie (optioneel, niet doen bij arancini)

60 gr zongedroogde tomatentapenade

25 gr koude boter, in kleine blokjes

50 gr Parmezaanse kaas, geraspt

Eventueel wat fijngesneden peterselie

Smeuïge risotto maak je zo

Bereiding

Breng de bouillon in een kleine pan aan de kook en houd op laag vuur warm.

Ui en rijst bakken

Verhit een el olijfolie in een pan en fruit het sjalotje aan. Niet bruin laten worden. Doe de rijst en kurkuma erbij en bak een minuut of 2.

Wijn en bouillon toevoegen

Doe dan de wijn erbij en laat het vocht helemaal opnemen. Nu een (opschep)soeplepel bouillon erbij. Laat opnemen en roer door. Blijf dit herhalen. Proef halverwege of er wat zout bij moet. Niet teveel want je bouillon is waarschijnlijk al zout en je voegt nog zoute Parmezaan toe.

De rijst moet na ca. 18 minuten romig en echt smeuïg zijn maar wel beet hebben (als de rijst naar krijt smaakt is deze nog niet gaar genoeg). Blijf proeven de laatste minuten. Kook je deze risotto voor arancini dan max 16/17 minuten. De rijst gaart nog door tijdens het afkoelen. Zorg dat je echt smeuïge risotto hebt. Deze moet uitlopen op het bord.

(Wil je spinazie toevoegen doe dat dan nu. Roer door en laat slinken / geen spinazie doen als je deze risotto maakt voor arancini)

Risotto afmaken

Haal de pan van het vuur. Roer de tapenade, boter en kaas door de risotto. Serveer met een stukje vis of geroosterde tomaten (tomaten besprenkelen met olijfolie, peper en zout, 8 min in oven op 200C hetelucht).

Voor arancini:

Schep de risotto in een schaal en leg een flinke laag plasticfolie direct op de risotto. Het vocht mag niet verdampen. Dek dan de schaal goed af met een deksel of alufolie en laat afkoelen. Laat bij voorkeur 1 a 2 dagen in de koelkast voor je de arancini’s maakt. Zie voor vervolg: recept arancini.

Lekker recept voor risotto met tomaat

Reageer, je e-mail wordt niet getoond