Recepten

Rijst koken in kokosmelk

Rijst koken in kokosmelk

Rijst koken in kokosmelk. Kokos was lang een van de weinige ingrediënten die ik niet lustte. Maar sinds onze reis naar Sri Lanka en de eindeloze rij curry’s die we daar gegeten hebben ben ik helemaal om. Het enige wat ik nog steeds niet lekker vindt zijn gedroogde kokossnippers, bounty’s en bijvoorbeeld lamington’s. Voor de rest wordt ik er tegenwoordig alleen maar blij van. Dus dit recept voor kokosrijst is wat mij betreft een goed idee!

Romige kokosrijst

De rijst wordt gekookt in een deel kokosmelk en een deel water. Daarvan wordt de rijst lekker romig. Deze kokosrijst past deze perfect bij allerlei curry’s of bijvoorbeeld deze Aziatische kip uit de oven.

Pandanblad

Als je een toko in de buurt hebt neem dan een keer vers pandanblad mee. Meestal ligt het in de koeling of vriezer. Je kunt het prima zelf invriezen en alleen eruit halen wat je nodig hebt. Pandanblad is geurig en geeft een fijne smaak aan deze rijst en allerlei andere gerechten.

Pandanrijst of basmatirijst

Beide soorten geven een ander resultaat. Pandanrijst is van zichzelf veel kleveriger. In combinatie met de kokosmelk krijg je een soort romige kleefrijst. Ben je meer van de losse korrel? Gebruik dan basmatirijst.

Recepten om te combineren

Aziatische kip uit de oven

Indonesische curry met kip

Indische smoorkip

Meer recepten met rijst

Wist je dat je met rijst ook heerlijke salades kunt maken? Check deze salade met rijst, olijven & abrikozen of deze rijstsalade met rode biet, feta & noten.

Liever op de Indische tour blijven? Maak dan eens deze nasi met veel groenten.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 20 minuten

200 gr basmati- of pandanrijst, zie opm boven

½ tl grof zeezout

200 ml kokosmelk

200 ml water

Optioneel: 1 lang pandanblad (of 2 kleine), zie opm boven

Rijst koken in kokosmelk

Bereiding

Breng het water met de kokosmelk aan de kook. Voeg het zout en de rijst toe. Roer een keer goed door. Leg het pandanblad erbij en doe de deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat in ca 12 minuten gaar koken. Tussendoor een paar keer over de bodem van de pan roeren. Eventueel nog 50 ml water toevoegen als de rijst te droog kookt. Zet het vuur uit, haal het pandanblad eruit en laat nog 10 minuten staan met gesloten deksel. Roer door en serveer met een lekkere curry of kip.

Kokosrijst, lekker makkelijk en snel

Reacties

 1. Eric says:

  mei 13th, 2022 at 7:36 pm (#)

  Kokosrijst is HEERLIJK, kan je me midden in nacht voor wakker maken, maar dan van kleverig rijst. Vooral als er pandanblad in gekookt is. En dan met b.v. saté en of sambal goreng tempeh. Heb al veel van gegeten in mijn leven, ik ben geboren in Indonesië.

  Gr. Eric.

 2. Inge van Duijnhoven says:

  mei 14th, 2022 at 11:03 am (#)

  Aha, je bent een kenner Eric. Ja kokosrijst is echt lekker en te combineren met veel gerechten. De Indonesische keuken is sowieso heerlijk. Hartelijke groet, Inge

 3. Ebru says:

  oktober 20th, 2022 at 12:21 pm (#)

  Wat een heeeeeeeeerlijke rijst.. Heb het nagekookt en valt gelijk in de smaak.. Bedankt voor het delen! Mijn Favoriet

 4. Inge van Duijnhoven says:

  oktober 20th, 2022 at 1:10 pm (#)

  Hahaha, tof om te horen! Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond