Recepten

Sashimi van makreel

Sashimi van Makreel

Ben je ook zo’n sashimi fan? Dan heb je vast sashimi geproefd van zalm en tonijn. Maar sashimi van makreel is ook heel erg lekker. Sashimi betekent letterlijk in plakjes gesneden rauwe vis. Zorg dat de vis die je gebruikt kakelvers is.

Japanse keuken

Perfectie is het beste woord voor de Japanse keuken. Alles wordt met precisie gemaakt en alle ingrediënten met de grootste zorg gesneden. In veel gevallen in exact gelijke vormen en groottes. Ik zou niet slagen bij een Japanse Itamea-San (sushi-chef). Maar dit bordje ziet er wel mooi uit.

Hoe maak je sashimi van makreel?

Eigenlijk niet anders dan bij zalm of tonijn behalve dat je van tevoren het vlies van de makreel moet verwijderen. Dat is taai en niet lekker. Daar zit meteen de crux want het vlies verwijderen is niet makkelijk. Ik heb filmpjes gezien waarbij een chef een fileermes hanteert en het vlies met één beweging wegsnijdt. Dat is mij niet gelukt. De makkelijkste methode vond ik uiteindelijk om een begin te maken bij de staart. Het vlies voorzichtig met de hand stukje bij beetje lostrekken en de andere hand gebruiken om bij te sturen en de vis voorzichtig naar beneden te duwen. Ik had er twee filets voor nodig om het onder de knie te krijgen. En ik heb er 4 geprobeerd met een fileermes, dus pick your choice. Overigens is het wel echt de moeite waard want kakelverse rauwe makreel is lekker!

Tip: Ik zag een filmpje waarop de huid van de makreel wordt gebrand met een crème brulee brander. Dan krijg je een soort tataki van makreel. Dan hoef je de huid dus niet te verwijderen. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd maar wilde je deze tip toch meegeven.

Smaakmakers: Tomasu sojasaus en Furikake

Een belangrijk onderdeel bij het eten van Sashimi is de sojadressing. Bij dit recept heb ik de sojasaus van Tomasu gebruikt. Die wordt in Nederland gemaakt en is van uitmuntende kwaliteit. Het kost wat maar dan heb je ook wat. De kwaliteit is echt vele malen beter dan alles wat je in de supermarkt koopt. Bij mijn lokale viswinkel Van Vis in Nuenen vond ik ook Furikake, een mengsel van sesamzaad, zeewier, bonitoflakes (gedroogde gefermenteerde tonijn), mizuna (Japanse mosterdsla) en gedroogde wasabikorrels. Je strooit het over de sashimi maar is ook lekker over een pokébowl, sushi, ramen of buddah bowl. Furikake koop je bij Van Vis, sowieso een aanrader vanwege het goede advies (geen sponsoring gewoon enthousiast), een toko zoals Amazing Oriental of online.

Ingrediënten

Voor 2 personen

2 flinke makreelfilets (of 4 kleine)

1 bakje wakame (zeewiersalade)

Ca 4 radijsjes, in hele dunne plakjes

Stukje komkommer van 10 cm

Handje cress

Paar takjes koriander

Furikake, zie opm boven (of sesamzaad en wasabipasta)

 

Voor de dressing:

2 el Japanse sojasaus (bij voorkeur Tomasu)

1 el rijstazijn

1 tl sesamolie

 

Sashimi van makreel

Makreelfilet

Tomasu sojasaus & Furikake

Sashimi van zalm tonijn of makreel?

Bereiding

Check de makreel op graatjes en verwijder deze met een gratenpincet of gewoon pincet. Verwijder het vlies van de makreel. De beschrijving vind je bovenaan in de tekst. Snijd de makreel vervolgens in mooie gelijkmatige plakjes en leg op een schaal.

Snijd de komkommer doormidden en verwijder de zaadlijst, die is waterig. Maak vervolgens mooie gelijkmatige stukjes.

Garneer de sashimi met de cress, komkommer, korianderblaadjes, wakame en plakjes radijs.

Meng de ingrediënten voor de dressing en schenk in een klein schaaltje.

zelf sashimi of sushi maken

 

Reacties

  1. Stephanie says:

    mei 5th, 2021 at 3:32 pm (#)

    Weer wat geleerd vandaag. En ik ben dol op sashimi …

  2. Inge van Duijnhoven says:

    mei 5th, 2021 at 4:34 pm (#)

    Ik ook, echt heerlijk! Sushi niet zo’n fan van maar sashimi mag je me bijna voor wakker maken…

  3. MIEK says:

    mei 6th, 2021 at 10:16 am (#)

    Goeiemorgen

    Welke Tomasu? De pittige of de zoette?
    Vraag 2 woon zeker niet in de buurt van nuenen, welke viswinkel in de buurt van Nijmegen zou ik dat kunnen vinden?

  4. Inge van Duijnhoven says:

    mei 6th, 2021 at 2:38 pm (#)

    Goedemiddag, Ik gebruikte de originele sojasaus van Tomasu (zie foto op de receptpagina). Ze hebben inderdaad ook Sweet en Sweet Spicy, zijn beiden erg lekker. Hangt ook af van je persoonlijke voorkeur. Helaas ken ik Nijmegen niet goed genoeg om je advies te geven tav een viswinkel. Koop in ieder geval super verse vis en mochten ze Tomasu niet kennen kun je die ook online bestellen via Tomasu zelf (wel verzendkosten dus dan is het alles bij elkaar wel prijzig). In ieder geval veel succes! Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond