Recepten

Vegetarische burger met vleessmaak

Vegetarische burger met vleessmaak

Een hamburger maken die 100% vegetarisch is en toch smaakt naar vlees? Het kan… Eigenlijk wilde ik hiermee iets maken wat een illusie is. Waarom? Na het lezen van het boek Food is fictie besefte ik pas hoe wij gemanipuleerd worden in onze keuzes wat betreft voedsel. Reclamemakers schotelen ons iets voor dat meestal niet is wat het lijkt. Ik schreef er een blog over. Wil jij je er echt in verdiepen dan is het boek Food is fictie een aanrader.

Vegaburger uit de supermarkt

In de supermarkt kun je ze wel kopen de vega-burgers die naar vlees smaken. Maar daar zijn meestal een heleboel smaakstoffen aan toegevoegd. Uiteindelijk weet je dan nog niet precies wat je binnenkrijgt. Wij eten steeds meer vegetarisch maar ik heb nooit de behoefte gevoeld om vlees te vervangen voor vega-worstjes of ‘kipstuckjes’. Op een of andere manier maak ik gewoon andere gerechten.

100% natuurlijke vegaburger

In mijn zoektocht heb ik ingrediënten verzameld die een goede umamismaak hebben. Naast zoet, zuur, bitter en zout wordt umami de vijfde smaak genoemd. De beste omschrijving daarvan is ‘hartig’. Uiteindelijk ben ik na een aantal pogingen uitgekomen op gedroogde paddenstoelen aangevuld met noten, pitten, sojasaus, gerookt paprikapoeder, tomatenpuree en zwarte bonen voor de stevigheid. Hoewel de structuur van vlees moeilijk te benaderen is was ik verrast door de ‘vlees’smaak. Wij vonden het een geslaagd experiment! Ohh.. en de saus die ik erbij maakte is echt geweldig!

Meer vegetarische recepten

Op de site staan meer vegetarische recepten en ik beloof je dat je de smaak van vlees niet zult missen.

Couscous met spinazie, feta & tomaat

Ovenschotel aubergine, kikkererwten en tomaat

Ingrediënten

Voor 4 burgers van ca 150 gr. (1 pp is echt vullend en verzadigend)

Voorbereiding 15 minuten (excl weken paddenstoelen) / bereiding 15 minuten

Olie/boter

30 gr gedroogde paddenstoelen

30 gr hazelnoten, grof gehakt

20 gr pompoenpitten, grof gehakt

1 flinke sjalot, fijn gesnipperd

2 tenen knoflook, geperst

2 tl tomatenpuree

1 tl gerookt paprikapoeder

400 gr zwarte bonen (ik gebruikte 2 zakjes reeds gekookte van Hak)

1 ei, los geklutst

4 tl donkere Chinese sojasaus (geen ketjap)

30 gr Panko* (voorkeur) of paneermeel

1 tl grof gemalen zeezout

½ tl grof gemalen peper

*Panko is grof broodkruim en neemt de smaken goed op

 

Extra:

4 lekkere hamburgerbroodjes

1 a 2 tomaten

Handje mooie slablaadjes

2 augurken, in plakken

1 recept BBQ-saus (the best!)

Optioneel:

Gebakken uienringen

Plakjes ingelegde jalapeňo pepers

Vegaburger met vleessmaak

Bereiding

Gedroogde paddenstoelen weken

Week de paddenstoelen ca 1 uur in lauwwarm water. Knijp ze heel goed uit, droog goed met keukenpapier en hak grof. De paddenstoelen moeten droog zijn anders wordt je burger zompig. (bewaar het vocht, heerlijk in risotto).

Verhit een koekenpan en bak in 2 el olie of boter de paddenstoelen ca 5 minuten samen met de sjalot, knoflook, noten, pompoenpitten, tomatenpuree en paprikapoeder.

Spoel de zwarte bonen af, laat heel goed uitlekken en droog de bonen met keukenpapier. Prak grof met een vork, er mogen hele bonen tussen zitten.

Doe alle ingrediënten voor de burgers in een kom en meng tot alles goed door elkaar zit. Vorm er met je handen vier burgers van.

Hamburgers bakken

Verhit een paar el olie/boter in een koekenpan en bak de burgers op niet te hoog vuur in ca 5 minuten mooi bruin aan beide kanten.

Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en rooster in de oven of broodrooster. Beleg met sla, tomaat en augurk. Leg de vegaburger erop met 2 a 3 el BBQ-saus. Serveer direct.

Vegetarische burger met vleessmaak

Reacties

  1. Monique says:

    maart 8th, 2021 at 12:56 pm (#)

    Deze ga ik zeker een keer proberen! De gedroogde paddestoelen kan je die in de gewone winkel vinden? Of kan ik ook de gedroogde Chinese paddenstoelen gebruiken? Of zal dat een hele andere smaak geven?
    Groetjes,
    Monique

  2. Inge van Duijnhoven says:

    maart 8th, 2021 at 4:56 pm (#)

    Hoi Monique, ik heb gemengde gedroogde paddenstoelen uit de supermarkt gebruikt. Liggen over het algemeen bij de Italiaanse producten. In de buurt van de pesto 😉 Ik denk dat de Chinese ook wel kunnen maar dat zal een andere smaak geven. Hoor wel of het gelukt is! Groetjes Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond