Recepten

Thaise zoete aardappel soep

Thaise zoete aardappel soep

Deze vegetarische Thaise zoete aardappel soep heeft een lichte en verfijnde smaak, is fluweelzacht en niet scherp. Heel erg makkelijk te maken en je maakt er beslist goede sier mee tijdens een etentje. In deze soep gebruik ik eigen gemaakte rode Thaise currypasta. Je kunt deze ook kant en klaar kopen maar dat geeft niet de subtiele smaak van de zelfgemaakte. De kant en klare pasta’s zijn vaak ook veel te heet. Daarmee verlies je de smaaklagen die je wel behoudt als je de currypasta zelf maakt. De hitte kun je dan zelf doseren. Overigens is deze currypasta prima in te vriezen en daarmee makkelijk (ver) vooraf te maken.

Zoete aardappel

Ook wel Bataat genoemd. De zoete aardappel is ontzettend veelzijdig. Je kunt deze pureren tot soep of er een lekkere puree mee maken. Denk ook eens aan geroosterde partjes zoete aardappel als vervanger van de gewone aardappel.

Meer soeprecepten

Soep is een van mijn favoriete gerechten. Ik heb naast deze Thaise zoete aardappelsoep dan ook behoorlijk wat soeprecepten op de site staan die lekker zijn als maaltijdsoep maar ook goed zijn als voorgerecht. Wat denk je van:

Tomatensoep met cannellinibonen en aubergine

Linzensoep met korianderpesto

Of

Harira, Marokkaanse maaltijdsoep

Ingrediënten

Voor ca 2 liter soep (8 kommen)

Voorbereiding 15 minuten / bereiding 15 minuten (excl currypasta maken – 10 min)

3 el zonnebloemolie

1 kg zoete aardappel, geschild en in stukken

300 gr wortels, geschild en in plakjes

2 rode uien, grof gesnipperd

6 el currypasta (let op: mijn zelf gemaakte currypasta is smaakvol maar mild, kant en klare potjes zijn vaak erg heet)

1 liter groentebouillon

400 ml kokosmelk

Ingrediënten om te garneren:

(laat dit niet weg want het zorgt voor extra smaak en knapperigheid)

1 a 2 limoenen in partjes

Paar takjes koriander, grof gehakt

1 Lente-ui, in dunne plakjes

Handje cashewnoten, grof gehakt

Optioneel: klein snufje chiliflakes

Thaise zoete aardappel soep

 

Bereiding

Verhit de zonnebloemolie in een pan en voeg de currypasta en ui toe. Bak heel zachtjes 5 minuten tot de uien zacht zijn. Voeg dan de aardappel en wortel toe en stoof nog 5 minuten. Doe dan de bouillon in de pan en kook tot de groenten zacht zijn. Voeg de kokosmelk toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken. Pureer met een staafmixer. Voeg eventueel wat heet water toe voor dunnere soep. Breng verder op smaak met zout en peper.

Schep in een kom en garneer met de lente-ui, koriander en noten. Geef er een partje limoen bij (geeft een heerlijke frisse smaak) en eventueel wat chiliflakes.

 

Thaise zoete aardappel soep

Reageer, je e-mail wordt niet getoond