Recepten

Curry met vis uit Zanzibar

Viscurry uit Zanzibar

Deze viscurry is geïnspireerd op het gerecht Mchuzi wa samaki uit Zanzibar. Het is mijn ‘culinary tribute’ aan Freddy Mercury. Waarom dat lees je in mijn blog ‘Freddy Mercury aan de keukenmuur’.

Zanzibar

Zanzibar wordt ook wel het ‘specerijeneiland’ genoemd. Het ligt voor de kust van Afrika, ter hoogte van Tanzania. De geschiedenis van Zanzibar is beïnvloed door Perzen, Arabieren, Portugezen, Britten, en bewoners van het vasteland van Afrika.  Deze smeltkroes zie je terug in de smaken van het eiland.

Specerijen

Dit recept heeft een behoorlijk lange lijst met specerijen. Vergis je niet want het klaarmaken is meer dan makkelijk. Mocht je een of twee dingen niet in huis hebben, en je wil geen potjes meer toevoegen, laat het dan weg. Proef en maak het op smaak met wat je wel hebt. In het lijstje staat ook Tamarinde. Dat zou ik niet weglaten. Tamarinde geeft een mooie frisse smaak. Je koopt het tegenwoordig gewoon in de supermarkt (en anders de toko). Tamarinde is te koop als pasta en als peulen. Deze laatste moet je eerst weken en dan de pulp gebruiken. De pasta is makkelijker…

Freddy Mercury

De kenners weten dat hij op 5 september geboren is en de eerste jaren van zijn leven op Zanzibar woonde. Op 8-jarige leeftijd gaat hij naar kostschool in India. In 1964 verhuist de familie naar Engeland. De rest is history….

Ingrediënten

4 personen

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 45 minuten

Olie

300 gr zalmfilet in blokjes (niet te klein, ongeveer 3 x 3)

300 gr roodbaarsfilet, of een andere stevige witte of rode vis, in blokjes van 3×3

2 uien, gesnipperd (niet te klein)

 

specerijen:

1 tl kurkumapoeder

1 tl korianderpoeder

1 tl komijnpoeder

½ tl foeliepoeder

1 tl fenegriekpoeder of 1 tl fenegriekblaadjes (Midden-Oosten winkel, laat weg als je het niet kunt vinden)

1 tl venkelpoeder

¼ tl chilipoeder (meer of minder naar smaak)

1 tl mosterdpoeder

 

2 tenen knoflook, fijn gehakt

1 el geraspte verse gember

6 grote tomaten, elke tomaat in 6 / 8 stukken

½ tl zwarte peper (grof gemalen)

1 tl grof zeezout

400 ml kokosmelk (fair trade)

2 tl tamarindepasta

Handje korianderblad ter garnering

Curry Mchuzi Wa Samaki uit Zanzibar

 

Bereiding

Verwarm 2 a 3 el olie in een pan. Bak de uien 5 minuten samen met alle specerijen op heel laag vuur tot ze zacht zijn (voeg eventueel olie toe als het te droog wordt). Voeg dan de knoflook en gember toe en bak nog 2 minuten. Doe de tomaten, zout en peper in de pan en bak nogmaals 2 minuten. Voeg de kokosmelk toe en laat zachtjes 30 minuten smoren. Voeg daarna tamarindepasta toe en roer door. Schep tenslotte de vis in de curry en laat met de deksel op de pan heel zachtjes 7 minuten garen (het mag niet borrelen). Garneer met korianderblad en serveer met rijst.

(klik op de foto voor een vergroting)

 

Curry met vis Mchuzi Wa Samaki uit Zanzibar

Viscurry Mchuzi Wa Samaki uit Zanzibar

 

 

Reacties

  1. Stephanie says:

    september 8th, 2020 at 2:28 pm (#)

    Deze ga ik van het weekend maken, alleen al omdat ik nog fenegriekblaadjes heb en Freddy ook een beetje the love of my life is …

  2. Inge van Duijnhoven says:

    september 10th, 2020 at 2:26 pm (#)

    Draai er dan maar meteen een mooi muziekje bij… Fenegriekblad en -poeder smaken niet helemaal hetzelfde. Het poeder wordt gemaakt van de zaadjes en heeft een nootachtige smaak. Ben benieuwd naar jouw versie!

  3. Stephanie says:

    september 8th, 2020 at 2:54 pm (#)

    Lekker rustig weekend, dus de ingrediënten staan op het boodschappenlijstje, het gerecht omgedoopt naar Freddy’s Fish Curry en zondag lekker in de pot roeren … ik heb er nu al zin in! x

  4. Mieke says:

    januari 29th, 2022 at 4:11 pm (#)

    hoi,
    bij toeval deze site gevonden en ben er hemel blij mee.
    Heb de viscurry uit Zanzibar gemaakt en dit was zoooo lekker. maak hem nu voor de 2e keer . ook de andere informatie is fijn.
    Groetjes Mieke

  5. Inge van Duijnhoven says:

    januari 30th, 2022 at 12:04 pm (#)

    Wat leuk om te horen Mieke. Fijn dat je genoten hebt van de viscurry. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond