Recepten

Tomatensoep met baharat

Tomatensoep met baharat

Tomatensoep met baharat, niet de meest voor de hand liggende combinatie maar hier eten we sinds ik het geprobeerd heb niet anders meer. De soep is kruidig en verwarmt je van binnen door de specerijen. Heerlijk met een topping van crème fraîche en/of dukkah. Wat geschaafde Parmezaan kan ook. Met een lekker stuk brood erbij heb je een prima maaltijdsoep. Deze verse tomatensoep is super makkelijk te maken en snel klaar.

Wat is Baharat?

Baharat betekent letterlijk ‘specerij’ in het Arabisch en is een mengsel uit het Midden-Oosten waar onder andere kaneel en paprika inzit. Het is vooral bedoeld voor het kruiden van vlees, falafel of couscous. De smaak is warm en hartig. De samenstelling kan variëren en hangt af van de regio, familietraditie of het gerecht wat je wilt maken. Je koopt het gewoon in de supermarkt (Jonnie Boer Euroma).

Wil je zelf baharat maken? Deze specerijen kun je gebruiken: paprikapoeder, kaneel, nootmuskaat, komijn, zwarte peper, kruidnagel, koriander, kardemom.

Recepten tomatensoep

Deze tomatensoep met baharat is de derde tomatensoep op rij zag ik…. Eerder plaatste ik ook al tomatensoep met cannellinibonen & aubergine (ook heel lekker) en een gazpacho voor op je borrelplank.

Andere smaken soep

Maar er zijn meer smaken… Kijk ook eens naar mijn pompoensoep of linzensoep met korianderpesto. Veel mensen trekken hun neus op bij linzensoep maar mijn versie met wortel en specerijen is superlekker en heel gezond!

Soep invriezen

Meestal maak ik grote hoeveelheden soep. Ongeveer 3 liter per keer. Soep kun je prima invriezen. Schep de soep in bakjes van 0,5 of 1 liter en je hebt altijd wat achter de hand. Wil je minder maken? Halveer dan het recept.

Ingrediënten

Voor 3 liter

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 40 minuten

2 el olie

3 middelgrote uien, gesnipperd

2 tenen knoflook, geperst

1 blikje tomatenpuree, 70 gr

1 tl paprikapoeder mild

1,5 tl baharat, (Euroma Jonnie Boer = zonder toegevoegd zout), baharat is sterk van smaak dus je hebt niet veel nodig.

2 tl oregano, gedroogd

2 tl tijm, gedroogd

600 gr wortels (liever geen grote winterpeen), geschild en in plakjes van 1 a 1,5 cm.

750 gr roma tomaten, in blokjes

400 ml gezeefde tomaten

2 tl groentebouillon poeder (bio today vegan)

2 tl grof zeezout (behalve als je heel zoute bouillonblokjes gebruikt)

Peper naar smaak

1 liter water

Verse tomatensoep met baharat

Bereiding

Verhit de olie in een grote pan (5 liter) en bak de uien in ca 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg dan de knoflook, tomatenpuree, specerijen en kruiden toe en bak nog 2 minuten. Zet het vuur laag anders verbranden je specerijen, voeg eventueel wat olie toe.

Doe de wortels in de pan en bak nogmaals 5 minuten. Daarna de tomaten, gezeefde tomaten, bouillonpoeder, zeezout, peper en 1 liter water erbij. Laat ca. 30 minuten zachtjes koken tot de wortels helemaal zacht zijn. Mix de soep met een staafmixer helemaal glad. Voeg eventueel nog wat water toe voor dunnere soep. Nu eventueel naar smaak meer baharat, zout en peper toevoegen en nog een paar minuten zachtjes laten koken.

Lekker met een topping van crème fraîche en/of dukkah. Wat geschaafde Parmezaan kan ook.

Tomatensoep met baharat

Reacties

  1. Stephanie says:

    november 17th, 2020 at 2:44 pm (#)

    Laat ik nu Baharat in huis hebben! Ik ga ‘m proberen. Maar dan zonder de wortels .. te veel kh’tjes …

  2. Inge van Duijnhoven says:

    november 17th, 2020 at 3:00 pm (#)

    De wortels maken de soep zacht, zorgen voor binding en een lichtzoete smaak. Misschien in dit geval minder tomatenpuree en water gebruiken… Liever later extra toevoegen als dat nodig is. Succes!

  3. Mieke says:

    december 23rd, 2020 at 10:39 am (#)

    Het is veul soeps zeggen ze in Brabant.
    Ik heb er n half limoentje uitgeperst voor het zuurtje en n scheutje gembersaus.

    Laat de kerstdis maar komen

  4. Inge van Duijnhoven says:

    december 23rd, 2020 at 1:39 pm (#)

    hahaha… zo is het. Goed idee Mieke, ga ik de volgende keer ook eens proberen. Fijne dagen. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond