Recepten

Maaltijdsoep met vis en pesto

Linzensoep roodbaars & koriander pesto

Linzensoep roodbaars & koriander pesto. Deze soep is kruidig en verwarmend. Samen met de vis is het een prima hoofdmaaltijd. Je kunt de soep natuurlijk zonder de vis serveren. Hij is ook heerlijk met alleen wat dukkah en koriander pesto. Deze lekkere maaltijdsoep kun je trouwens maken met elke stevige witte vis.

Waar smaken linzen naar?

Kook je zelf geen linzen en weet je niet hoe ze smaken? Lees dan even verder. Linzen zijn er in drie soorten, groene, bruine en rode linzen. De rode linzen worden meestal gebruikt in curry’s en stoofpotjes. Ze koken namelijk kapot net zoals spliterwten. De smaak is wat nootachtig en lichtzoet. Groene en bruine linzen zijn steviger en worden veel gebruikt in salades maar ook in stoofpotten waarbij ze niet kapot koken. De smaak van deze linzen is steviger en aardser.

Linzen als vleesvervanger

Omdat linzen veel vitamine B, foliumzuur en ijzer bevatten is het een prima vleesvervanger. Gebruik ze bijvoorbeeld ook eens als vervanger voor gehakt.

Soep invriezen

Dit recept is voor 6 tot 8 personen. De soep is heel goed in te vriezen. Heb je op drukke dagen altijd binnen 5 minuten een makkelijke en gezonde maaltijdsoep op tafel staan.

Ooit heb ik het idee voor deze soep opgedaan in een kookblad en het recept aangepast naar eigen smaak. Geen idee meer welk blad anders had ik het er even bij vermeld.

Maaltijdsoep

Er zijn natuurlijk meer lekkere maaltijdsoepen:

Marokkaanse Harira

Vegetarische erwtensoep

Tomatensoep met cannellinibonen en aubergine

Ingrediënten

Voorbereiding 15 minuten (excl dukkah en korianderpesto) / kooktijd 45 minuten

Ca 2,5 / 3 L soep (invriezen kan prima)

600 gr wortelen, geschild in plakjes van ca 1 cm

2 stengels bleekselderij, harde draden verwijderd in plakjes van ca 1 cm

Halve rode peper, zonder zaadjes en fijn gesneden (of een hele als je het pittiger wil maken)

2 uien, grof gehakt

2 tenen knoflook, geperst

250 gr rode linzen

1,5 L kippenbouillon (van tablet is prima), of iets meer voor dunnere soep

1 blik tomatenblokjes

1,5 tl komijnpoeder

1,5 tl korianderpoeder

1 el kerriepoeder

½ tl gemberpoeder

1,5 tl kurkumapoeder

Olie

1 recept korianderpesto

1 recept dukkah

Optioneel: korianderblad om te garneren

Vis:

Per persoon 150 gr roodbaarsfilet (of een andere stevige witte vis)

Zout/peper

Optioneel: Snufje Zhug (pittig specerijenmengsel, supermarkt)

Maaltijdsoep vis & pesto

 

 

 

Bereiding

Soep maken:

Doe 3 el olie in een ruime pan en bak de uien samen met de specerijen zachtjes gaar in ca. 7 minuten. Let op dat je de temperatuur laag houdt anders verbranden je specerijen. Voeg eventueel wat extra olie toe. Doe de knoflook en rode peper erbij en bak 2 minuten. Voeg dan de wortels en bleekselderij toe en bak 5 minuten. Vervolgens de linzen, tomatenblokjes en kippenbouillon. Laat zachtjes 30 minuten koken. De soep is klaar om te pureren als de wortels zacht zijn. Pureer de soep.

Vis bakken:

Bestrooi de vis met zout, peper en optioneel een snufje Zhug. Bak in een koekenpan met wat olie in 5 minuten gaar.

Serveer de soep met de vis, dukkah en korianderpesto. Garneer eventueel met wat korianderblad.

Maaltijdsoep vis & pesto

Reageer, je e-mail wordt niet getoond