Recepten

Soep aardpeer & paddenstoelen

Aardperensoep met paddenstoelen

Een heerlijke aardse combinatie deze aardperensoep met paddenstoelen. Aardpeer kennen we ook als Jeruzalem artisjok en Topinamboer. De aardpeer is een kleine knol met bruine schil. Nog niet zo bekend maar steeds vaker in de supermarkt te vinden. Hij is verkrijgbaar van november tot maart. Een echte wintergroente dus.

Antioxidanten

De smaak is zacht en je kunt er niet alleen puree of soep van maken, ook rauw is deze knol eetbaar. Snijd dan in heel dunne plakjes en marineer in olijfolie, (rijst)azijn en citroen- of limoensap. De aardpeer zit bomvol antioxidanten en is goed voor de hormoonhuishouding.

Deze romige aardpeersoep heb ik gecombineerd met paddenstoelen en frisse peterselie olie. Die smaken combineren mooi met elkaar.

Ik maakte dit soepje na een afscheidsetentje bij Piet Hein Eek. In mijn blog Piet Hein Eek wist ‘het’ lees je daar meer over.

Andere soepen

Meer smaken: pompoensoep, linzensoep, harira.

Ingrediënten

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 25 minuten (excl evt peterselie olie maken)

Voor 6 kommen

Olie of boter

1 kg aardpeer

600 a 800 ml kippen- of groentebouillon (vers is het lekkerst maar van fond of tablet kan ook)

2 uien, gesnipperd

1 teen knoflook, geperst

1,5 dl witte wijn

1,5 dl slagroom

100 gr paddenstoelen

Takje tijm en rozemarijn (of van beide snufje gedroogd)

Zout en peper

Peterselie olie (zie recept)

Soep aardpeer & paddenstoelen

 

Bereiding

Schil de aardperen en snijd in plakjes van 1 cm. Bewaar in water (ze verkleuren snel). Fruit de ui en knoflook een paar minuten in wat olie of boter tot de ui zacht is. Voeg de aardpeer toe en stoof een paar minuten. Voeg dan 600 ml kippen- of groentebouillon, witte wijn en wat zout en peper toe. Kook ca 10 minuten tot de aardperen helemaal zacht zijn.

Borstel de paddenstoelen schoon en snijd grote exemplaren in plakjes. Bak in een koekenpan met wat olie tijm en rozemarijn in een paar minuten gaar.

Pureer de soep helemaal glad (eventueel zeven). Als de soep nu nog te dik naar je smaak is voeg dan wat kippenbouillon toe en warm goed door.  Voeg de slagroom toe. Roer door en breng op smaak met peper en zout. Schenk in borden of kommen en garneer met de paddenstoelen en eventueel peterselieolie.

Soep aardpeer & paddenstoelen

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond