Recepten

Salade paksoi ananas & quinoa

Salade paksoi ananas & quinoa. Word je evenwichtiger, gelukkiger en stressbestendiger van goed en gezond eten? Niklas Ekstedt & Henrik Ennart deden er onderzoek naar en kwamen in het boek Gelukseten tot verbluffende conclusies. Iets daarvan deel ik met je in mijn blog ‘Gelukseten en een goed humeur’.

Gezond eten

Of ik nu direct gelukkiger werd van deze salade weet ik eigenlijk niet. Ik werd wel blij van de combinatie, en mijn lijf was er ongetwijfeld gelukkig mee. Want met elke hap proef je dat je goed en gezond bezig bent.

Lekkere dressing

De dressing van ananas, gember en citroen vond ik heel verrassend en ga ik zeker vaker gebruiken. In het originele recept staan meiraapjes. Die zijn alleen in het voorjaar verkrijgbaar. Radijsjes zijn een prima vervanger. In dit recept heb ik beiden gebruikt.

Salade quinoa

Nog een recept proberen? Deze salade met quinoa, tomaat, olijven en kip is ook heerlijk.

Uit het boek Gelukseten maakte ik ook nog de lijnzaad crackers met kaas, noten & honing.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 10 minuten

2 stronken paksoi (of 4 stronkjes babypaksoi)

100 gr taugé

¼ ananas

3 cm verse gemberwortel

3 zwarte peperkorrels

1 citroen, uitgeperst

50 ml olijfolie

200 gr gekookte rode quinoa (evt wit)

Flinke hand rucola

1 meiraapje (in het seizoen), in dunne plakjes

Handje radijsjes (kan meiraap vervangen), in dunne plakjes

Klein handje macademia noten, fijn gehakt

Grof zout en peper

Salade paksoi ananas quinoa

 

 

Bereiding

Groenten blancheren

Snijd de paksoi in de lengte doormidden en blancheer ze 30 tot 60 seconden (afhankelijk van de dikte) in licht gezouten water. Laat schrikken in ijskoud water. Dit stopt de garing en de paksoi blijft mooi groen.

Blancheer de taugé 5 seconden in gezouten water (kan in dezelfde pan als paksoi) en laat schrikken in ijskoud water.

Dressing maken

Schil de gember en ananas. Snijd in stukken. Doe met de peperkorrels en citroensap in een blender en meng tot een gladde dressing. Blijf mengen en voeg langzaam de olijfolie toe. Breng op smaak met ¼ tl zout, peper en eventueel wat extra gember naar smaak.

Schep de helft van de dressing door de quinoa.

Verdeel de quinoa, paksoi, tauge, rucola, meiraapje, radijsjes en noten op een schaal. Verdeel de rest van de dressing over de salade.

Salade paksoi ananas quinoa

Reacties

  1. Stephanie - Coolen says:

    juni 11th, 2020 at 2:06 pm (#)

    Ziet er inderdaad gezond uit, maar daar is natuurlijk helemaal niks mis mee …. ik ga ‘m proberen, maar dan zonder de quinoa. Volgens mij ben ik zo ongeveer de laatste die het nog goed uitspreekt, maar er echt niets aan vind … 🙂 …

  2. Inge van Duijnhoven says:

    juni 12th, 2020 at 2:03 pm (#)

    Heb je een alternatief voor de quinoa? Alleen de paksoi met tauge, radijs en noten lijkt me wat saai? Er staat op de site nog een salade met quinoa, kip, olijven en tomaat. Die heeft een stevige dressing en is echt heel lekker…. Ik daag je uit om die te proberen 😉

Reageer, je e-mail wordt niet getoond