Toetje vanillevla & sinaasappel
Een toetje dat zowel zoet als fris is. De verse sinaasappel in combinatie met de siroop en vla zal je verrassen. Ik heb er ook nog een schepje frisse room op gedaan. Dat is een combinatie van geklopte slagroom en zure room. Deze laatste zorgt ervoor dat dit dessert niet te zoet wordt.
Zelf vanillevla maken
Je kunt natuurlijk een pak vanillevla kopen maar probeer het eens zelf te maken. Zoveel lekkerder en echt makkelijk. In mijn recept staan de stappen duidelijk omschreven. Wil je weten waarom ik deze vla zelf maak? Lees dan de blog ‘Vla met vel’.
Siroop maken
Ook dit is snel klaar en makkelijk. Je maakt de siroop van vers geperst sinaasappelsap. Er zit geen suiker in, alleen een paar eetlepels honing. Je kunt de siroop heel goed voorbereiden en in de koelkast bewaren. Dan hoef je op het moment zelf alleen nog het toetje samen te stellen.
Meer lekkere en makkelijke toetjes
Er staan verschillende recepten op de site:
Cobbler met aardbeien, rabarber & ijs
Ingrediënten
Voor 4 toetjes
Voorbereiding 15 minuten / kooktijd 30 minuten
Ca 600 ml (zelf gemaakte) vanillevla (of meer naar smaak)
2 sinaasappels
200 ml vers geperst sinaasappelsap
1 steranijs
½ kaneelstokje
2 el citroensap
2 el honing
80 gr zure room
150 ml slagroom
2 tl poedersuiker
Bereiding
Mooie partjes sinaasappel snijden
Snijd de onderkant en bovenkant van de sinaasappel. Leg de sinaasappel op een snijvlak en snijd nu de schil van boven naar beneden rondom weg, inclusief het witte vlies, dat is bitter. Pak de sinaasappel in je hand en snijd met een scherp mes de partjes los tussen de vliesjes. Leg de partjes apart. Als je dit boven een bord doet en de sinaasappel in je hand uitknijpt heb je al een deel van het sap wat je nodig hebt te pakken.
De siroop maken
Doe het sinaasappelsap met de steranijs en kaneel in een pannetje. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan, zet het vuur uit en laat 30 minuten trekken.
Haal de steranijs en kaneelstokje uit de pan. Voeg het citroensap en de honing toe. Breng aan de kook en laat het sap tot de helft inkoken. Laat afkoelen.
De frisse slagroom maken
Klop de slagroom met de poedersuiker zo goed als stijf (net niet helemaal). Voeg de zure room toe en roer goed door.
Toetje samenstellen
Doe de vanillevla in mooie glaasjes of schaaltjes. Verdeel de sinaasappelpartjes. Schep er een beetje frisse slagroom naast. Giet een klein scheutje van de siroop erop en serveer.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond